Ivančuk nije htio na anti-doping test!
Vasili Ivančuk

Skandal na šahovskoj Olimpijadi

Ivančuk nije htio na anti-doping test!

Vasili Ivančuk, šahovski velemajstor koji je koji je na nedavno okončanoj šahovskoj Olimpijadi u Drezdenu nastupao za Ukrajinu odbio je da bude podrvrgnut anti doping testu, piše „Frankfurter Algemaine Zajtung“.

U tesktu se navodi da Ivančuk, inače treći igrač svijeta, nakon posljednje partije zadnjeg kola protiv SAD-a koja je odlučivala o medalji nije želio da pristupi testiranju.

Inače anti doping je odavno uveden kao pravilo u šahu, ali se sprovodi samo na šahovskoj Olimpijadi. Svi drugi turniri nemaju takve kontrole. Za sada još nema zvaničnih reakcija Fide (Svjetske šahovske federacije) ili drugih oficijelnih šahovskih institucija povodom ovog slučaja.

Ukoliko bi se ovo pokazalo tačnim Ivančuku bi sledila kazna od najmanje dvije godine zabrane igranja, a rezultati Ukrajine bi vjerovatno bili izbrisani.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.