Ovo su najkontroveznije kopačke u svijetu sporta i zbog poruke su zabranjene: "Borit ću se za njih"

Podigla se prava prašina

Ovo su najkontroveznije kopačke u svijetu sporta i zbog poruke su zabranjene: "Borit ću se za njih"

A. Čaušević

Rijetke su situacije kada se sportistima zabrani nastupati u određenoj opremi, pogotovo je to slučaj u kopačkama. Međutim za sve postoji prvi put. Proteklih dana je to na svojoj koži osjetio igrač kriketa iz Australije, Usman Khawaja.

Australski igrač kriketa Usman Khawaja obećao je da će se "boriti" protiv presude Upravnog odobra Međunarodne kriket organizacije (ICC) za koju kaže da ga je spriječila da prikazuje poruke podrške "onima koji nemaju glasa".

Naime, Khawaja je igrao u kopačkama na kojim je ispisana poruka svi su životi jednaki kao znak podrške Palestincima koji ginu u oružanim sukobima sa Izraelom.

U emotivnom videu objavljenom na njegovim društvenim mrežama, Khawaja je pojasnio da njegova poruka "nije politička" i da je "veći problem" što su ga ljudi zvali da ga osuđuju zbog njegovog stava.

Pakistanac koji nastupa za Australiju namjerava dobiti dozvolu

Igrač koji igra na poziciji prvog napadač viđen je u kopačkama za kriket s natpisima "svi su životi jednaki" i "sloboda je ljudsko pravo" u bojama palestinske zastave tokom australskog treninga prije njihovog meča e protiv Pakistana.

Pravila Međunarodnog vijeća za kriket (ICC) ne dopuštaju igračima da na odjeći ili opremi koju nose tokom međunarodnih utakmica prikazuju "neprimjerene" riječi ili logotipe.

Oglasi

To je značilo da su Khawaji zabranjeni nastupi u kontroverznim kopačkama, te je umjesto toga na ruci nosio crnu traku.

"Poštujem njihovo mišljenje i odluku, ali ću se boriti protiv toga i nastojati dobiti odobrenje", rekao je Khawaja.

Inače, ovaj 36-godišnjak je rođen u Pakistanu. U Australiju je došao kao dijete je postao prvi musliman koji je zaigrao za reprezentaciju u kriketu te zemlje.

Prije gotovo 10 godina, ICC je zabranio engleskom udaraču Moeenu Aliju da nosi narukvice na kojima je pisalo "Spasite Gazu" i "Oslobodite Palestinu".

Ali je želio nositi narukvice u testu protiv Indije u Southamptonu 2014. Prvobitno je to odobrio Odbor za kriket Engleske i Walesa, ali upotrebu narukvica u mečevima kasnije je zabranio ICC sudija, Australac David Boon.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi