Kako pravilno trčati?
Rijetki trče potpuno pravilno

Kako pravilno trčati?

Trčanje je najpopularnija i ujedno najprirodnija fizička aktivnost. Sama naučna istraživanja su pokazala da navika redovnog trčanja čak i kraćeg trajanja, toliko povoljno djeluje na zdravlje da faktički dokazano produžuje vijek ljudskog života.

Pomenuti zdravstveni efekti, bolja kondicija i samim tim veća fizička sposobnost i izdržljivost, te popravljanje izgleda kao rezultat topljenja kalorija na zabavan način, razlozi su zbog koji se ljudi odlučuju za uvođenje navike trčanja u svoj život.

Međutim, iako se radi o aktivnosti koju učimo još kao djeca, samo rijetki trče potpuno pravilno.

Trčanje poput profesionalaca

Niz je pravila kojih se profesionalci striktno drže, a koja bi i svi ostali trebali preuzeti i implementirati u svoj sistem trčana.

Sve počinje od zagrijavanja. Cilj je podići tjelesnu temperaturu za jedan do dva stepena Celzijusa i na taj način pripremiti mišiće i sva ostala tkiva za izazove koji ih očekuju. Posebno je važno zagrijati zglobove, koji su inače prvi na udaru povreda ukoliko se nezagrijani izlože izazovima.

Princip pravilnog disanja je sljedeći elemenat na kog treba obratiti pažnju. Atletičari su osobe koje jako dobro znaju da se pravilno disanje tokom trčanja vrši naizmjenično - udiše se na nos, a izdiše kroz usta. Tako se sprečava direktan udisaj hladnog zraka i prašine, a izdisanjem na usta mnogo lakše se izbacuje vreli ugljen dioksid.

Najbolje patike omogućavaju stabilnost prilikom trčanja

Odabir prave opreme

Tada dolazimo do sljedećeg veoma važnog faktora za uspješno trčanje, a to je dobar izbor odjeće i prvenstveno obuće. Osnovni uslovi za pravilan odabir odjeće za trčanje jesu udobnost, prilagođenost godišnjem dobu i to da konstantno omogućava koži da diše kako bi se izbjeglo nenormalno povećavanje temperature i samim tim nepotrebno veliko znojenje.

Što se tiče patika, za vaše prvo trčanje, pa čak i drugo i treće sasvim solidno mogu poslužiti vaše stare patike, ali onda kreću bolovi, a to je nešto što svakako želimo izbjeći. Patike apsorbuju udarce od tlo i pružaju potporu u svakom novom koraku. Njihova udobnost je stoga najvažnija, kao i sama njihova prilagođenost načinu trčanja. Najbolje patike omogućavaju stabilnost prilikom trčanja, najbolju podršku i generalnu udobnost koja uz dobar osjećaj sigurno vodi i ka dobrim rezultatima.

Proizvođači sportske obuće kakvi su Adidas, Nike, Puma, Under Armour, Solomon, Lotto i drugi, neprestano rade na razvoju što boljih i što udobnijih i prilagođenijih patika za noge trkača, a njihovi proizvodi omogućavaju udobnije trčanje nego ikada.

Uz to, generalni uslov je i da patike nisu preteške i tako dodatno ne otežavaju efikasnost i brzinu trčanja. Stoga renomirani proizvođači svoje patike za trčanje proizvode od najlakših materijala koji se mogu pronaći na tržištu.

Postepeni napredak

Kada se krene sa trčanjem, važno je shvatiti da put do napretka ne ide linearno uzbrdo, već se napredak pravi penjanjem sa stepenice na stepenicu i postepenim probijanjem barijera. Krenuti treba s laganim intenzitetom i ne predugim distancama, a onda lagano povećavati kako distancu tako i intenzitet.

Za kraj, važno je spomenuti da trčanje treba završiti s istezanjem. Istezanje nakon aktivnosti ima snažan uticaj na proces oporavka mišića i dokazano reducira rizik od mogućih povreda.

Svoje idealne patike za trčanje možete pronaći u Hervisu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi