Kenguri izbacili šampione

Svjetsko prvesntvo u ragbiju

Kenguri izbacili šampione

Australija je na Svjetskom prvenstvu u ragbiju na Novom Zelandu ostvarila veliku pobjedu u četvrtfinalu nad Južnom Afrikom.

Kenguri su prvake iz 2007. savladali poslije velike borbe sa 11:9, a čovjek odluke bio je mladi James O'Connor koji je poentirao devet minuta prije kraja. Peter de Villiers, selektor Južna Afrike, odmah poslije meča je objavio da daje ostavku, a za nacionalni tim više neće igrati ni kapiten John Smit.

Australci su do sada dva puta bili najbolji na svijetu, 1991.godine, odnosno 1999. Danas su u tvrdoj utakmici bili bolji od selekcije koja također ima dva naslova, Južne Afrike.
Utakmicu su obilježila dva igrača, Morné Steyn sa jedne odnosno James O'Connor sa druge strane.

Australija je povela nakon eseja Jamesa Horwilla 5:0, tri poena je dodao James O'Connor nakon penalty kicka. Morné Steyn nije iskoristio prvi penalty kick ali je zato u nastavku meča pogodio tri od četiri puta, nakon četvrtog je Južna Afrika vodila 9:8. Australci su imali završnu riječ, u 72.minuti James O'Connor pogađa penalty kick za slavlje Australije 11:9.

Novozelanđani su imali svog junaka danas. To je Piri Weepu koji nije znao za promašaj. Sedam puta je izveo penalty kick, svih sedam puta je pogodio osvojivši 21 poen za svoju selekciju od 33 ukupno. Tu treba dodati dva eseja iz završnice utakmice Kierana Reada i Brada Thorna.

Protivnik Australije u polufinalu 16. oktobra biće bolji iz duela Novi Zeland - Argentina. Prvi polufinalni par sačinjavaju Vels i Francuska i taj susret se igra 15. oktobra. Vels je u četvrfinalu bio bolji od Irske sa 22:10 dok su Francuzi savladali vječite rivale Engleze sa 19:12.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti