Kina i Kazahstan najuspješniji

Svjetsko prvenstvo u dizanju tegova

Kina i Kazahstan najuspješniji

Adnan Beganović

U južnokorejskom Gojangu završeno je Svjetsko prvenstvo u dizanju tegova u obje kategorije.

Muškarcima je to bilo 77., a djevojkama 20. svjetsko prvenstvo. Najuspješnija nacija ukupno je Kina, čiji su dizači osvojili čak 39 medalja. Kinezi su 18 puta bili na najvišem postolju, 11 puta bili na drugom, a 10 na trećem mjestu. Veliko iznenađenje prvenstva su predstavnici Kazahstana sa 12 medalja, čak devet zlatnih, jednom srebrenom i dvije bronzane.

Zanimljivo je da su za Kazahstan medalje uglavnom osvajale djevojke, osam, od čega su sedam bile najsjajnije. Djevojka  koja je zasjenila sve je Svetlana Podobedova, Kazahstanka, sa tri zlatne medalje, ali i isto toliko svjetskih rekorda. Ona je u svojoj kategoriji do 75 kilograma postavila nove limite u trzaju 132 kilograma, izbačaju 160 i totalu 292.

Naredno svjetsko prvenstvo biće održano u turskoj Antalyji u septembru naredne godine i to će ujedno biti i kvalifikacioni turnir za OI u Londonu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.