Klečanje na koljenima: Većina Amerikanaca vjeruje igračima

"Kurvini sinovi"

Klečanje na koljenima: Većina Amerikanaca vjeruje igračima

Čak i pored toga što njihovi politički lideri muljaju oko pitanja zašto NFL igrači protestvuju klečanjem pri intoniranju himne, večina američkog stanovništva vjeruje da je to radi policijske brutalnosti i rasne netrpeljivosti, pokazala je anketa koju je sproveo Huffington Post.

Još 40 posto anketiranih smatra da se igrači protive Donaldu trumpu koji je prošle sedmice "naredio" vlasnicima NFL ekipa da otpuste svakog "kurvinog sina" koji se odluči klečati pri intoniranju himne.

Trump, potpredsjednik Mike Pence i sekretarica Bijele kuće, Sarah Huckabee Sanders, više puta su tvrdili kako su demonstracije igrača, koje su prošle sezone započele s bivšim kapitenom San Francisco 49ersa Colinom Kaepernickom i nastavile ove godine, jesu nepatriotski čin kojom je nanesena nematerijalna šteta američkoj vojsci i američkoj zastavi.

Ta poruka očito nije odjeknula među stanovništvom niti je bila uvjerljiva. Samo 12 posto Amerikanaca smatra da je zastava meta prosvjeda, prema anketi koja je provedena tokom ove sedmice i koja je omogućila ispitanicima da odaberu između više ponuđenih objašnjenja.

Amerikanci nisu pali ni na druge Trumpove argumente: 52 posto anketiranih ispitanika reklo je da sportaši koji prosvjeduju ne bi trebali biti otpušteni s posla. Taj je broj porastao na 61 posto među ispitanicima koji su rekli da su ljubitelji NFL-a.

Anketa HuffPost / YouGov sastojala se od 1.000 intervjua zatvorenog tipa provedenih od 25. do 26. septembra među odraslim Amerikancima.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi