Klubovi USD Bosna raštrkani po kantonu

Studenti traže smještaj

Klubovi USD Bosna raštrkani po kantonu

M. Skaka

Početkom sezone 2009/01 mnogobrojni klubovi dvoranskih sportova napustili su sarajevski hram sporta, KSC Skenderija, njegovu dvoranu "Mirza Delibašić", Malu dvoranu ili dvoranu II gdje su ekipe trenirale i igrale utakmice. Razlog odlaska je jednostavan, klubovi u velikoj većini nisu izmirivali svoje obaveze ka KSC Skenderija, a početkom sezone čelnici sarajevskog "Hrama sporta" odlučili su zatvoriti vrata neplatišama.

Tako je otpao veliki broj klubova koji su novi dom potražili širom Sarajeva, pa i dalje, od Zetre, preko Mojmila, do Ilidže, pa čak i Ilijaša. Kolektiv koji je možda i najviše pogođen ovim preseljenjem jeste USD Bosna čiji su klubovi tokom decenija imali prirodnu vezu sa Skenderijom.

Za SportSport.ba stav USD Bosna povodom ovog pitanja iznio je Slaven Kovačević, generalni sekretar društva.

"Ne postoji zajednički stav svih klubova iz porodice USD Bosna, koji su koristili usluge KSC Skenderije, o tome da li će nastaviti svoje aktivnosti tamo ili na nekom drugome mjestu, već je odluka o tome prepuštena svakom od klubova, koji su ističem i ovim putem, zasebna pravna lica koja odluke donose samostalno.", objasnio je Kovačević. "Na žalosti, isključivo tržišni razlozi, koji se ogledaju u tome da je KSC Skenderija opet enormno poskupila svoje usluge, očito su natjerale naše klubove da potraže druga mjesta za obavljanje treninga i igranje utakmica pod povoljnijim uvjetima. Zbog toga smo zahvalni rukovodstvima dvorane Mojmilo i firme ZOI 84, što su nam pružili jako povoljne uvjete. Ima tu i jedan jako žalostan podatak, a to je da Odbojkaški klub Bosna, nekadašnji vice-prvak Evrope i prvak nekadašnje države, svoje utakmice igra u Ilijašu, što je potpuno apsurdno i loše."

Studenti su svojim igrama decenijama gradili imidž Skenderije, ali čini se da svemu dođe kraj, pa tako i podstanarskom statusu na Terezijama bb. Na žalost, u ovom slučaju Studenti nisu apsolvirali i digli kredit pa kupili vlastiti stan, ili ga kako je to u nekadašnja vremena bila praksa dobili od "preduzeća", već su se pred same ispite našli na ulici sa oglasima u ruci.

"Ponoviću i ovom prilikom da je na krilima KK Bosna i RK Bosna, svojevremeno prilikom utakmica Jadranske lige i Lige prvaka, cjelokupan prostor Skenderije oživio.", ističe Kovačević zasluge sportista za unaprijeđenje infrastrukture dvorana u Skenderiji. Sjetimo se, prije par godina, KK Bosna kroz vrhunske rezultate osigurala sredstva za obnovu dvorane i nabavku novog semafora, a danas se ovaj kolektiv ponovo susreće upravo sa nedostatkom semafora u svojoj novoj dvorani, olimpijskoj ljepotici Zetri.

"Zaboravlja se direktno učešće KK Bosna, koja je dovela Final 8 Goodyear lige u Skenderiju, koja se tim povodom obnovila, te iz dvorane koja nije mogla steći licencu za pojedina takmičenja, postala jedna mnogo savremenija dvorana.", napominje Kovačević. "Ta sredstva niko ne priznaje, kao ni finansijsko učešće Bosninih klubova u poboljšanje Skenderije. Očito je, kako postoji prirodna veza između Bosnaša i Skenderije, ali evo nažalost finansijski razlozi, ovaj put su tu vezu, nadam se privremeno pokidali. Naravno, naš odnos prema Skenderiji se neće mijenjati, to je naša osnovna dvorana, ali su pogrešna sva razmišljanja da će naši klubovi hodati po ministarstvima i tražiti od njih da se plaćaju klubovima usluge Skenderije, koja treba živjeti od privrede, gdje je sport nadgradnja, a ne obratno. To je već pitanje za Vladu Kantona Sarajevo."

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.