Ko je ubio bh. sport
Predsjednik OKBiH Izet Rađo u društvu ministra civilnih poslova BiH Sredoja Novića u Londonu navijaju za BiH

Tema: Bh. olimpijci i OKBiH (1. dio)

Ko je ubio bh. sport

Olimpijski tim Bosne i Hercegovine propisno se osramotio na Ljetnim olimpijskim igrama koje se održavaju u Londonu.

Rezultati koje su u Londonu ostvarili bh. olimpijci samo su preslik nekoliko problema koji su toliko nagrizli bh. sport, da se već sada može reći kako je Bosna i Hercegovina, u sportskom smislu, gotovo pa uništena.

Olimpijski tim osramotio državu u Londonu

Bh. olimpijski tim u Londonu činilo je, više nego skromnih, šest sportista. Niti jedan od njih nije bio ni blizu nekog zapaženijeg rezultata, a ne kamoli medalje. Bolje rečeno, svih šestoro su se propisno obrukali, ispavši maltene prije nego što je i počelo takmičenje.

Nažalost, to je surova realnost bh. sporta. Za katastrofalne rezultate bh. olimpijaca kriva je nebriga države i nadležnih institucija, ali i oni sami. Stiče se utisak da je većina bh. olimpijskog tima u London otišla onako turistički, na odmor. Slogan "važno je učestvovati" odavno više ne vrijedi. Na Olimpijadu se ide pobjeđivati.

Demagogijom protiv sporta: Kakva je uloga OKBiH u katastrofi?

Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine, odnosno ljudi koji ga vode, katastrofalno radi svoj posao. Na čelu sa predsjednikom OKBiH Izetom Rađom i njegovim potpredsjednicima Marijanom Kvesićem i Sinišom Kisićem, ovo krovno sportsko tijelo u Bosni i Hercegovini bilježi katastrofalne rezultate. Osmjesi i velike riječi to ne mogu sakriti.

OKBiH nije bio u mogućnosti obezbijediti adekvatne uslove da se za OI u Londonu spremi ionako sramotno mala bh. ekspedicija. Koliko su mogle koštati pripreme za šest olimpijaca i ako OKBiH nije bio u mogućnosti njima obezbijediti uslove, šta onda može napraviti i koja je uopšte svrsihodnost njegovog postojanja?

Demagogija predsjednika OKBiH Izeta Rađe, kojom se pokušavaju sakriti katastrofalni rezultati, para uši. Nakon svakog takmičenja ista priča: Pomjerili smo granice i bez obzira što nismo nigdje pobijedili, predstavljali smo svoju zemlju i to je bitno. Biće bolje. U prenesenom smislu, to otprilike tako zvuči.

Samo, kako sportisti koji završavaju (ili ne završavaju) na posljednjem, pretposljednjem i tako "atraktivnim"mjestima mogu predstaviti svoju državu? Svaka čast, ali nemojte nas tako predstavljati.

U London kao turisti

"Predsjednik OK BIH prof.dr Izet Rađo, potpredsjednici OK BIH g-din Siniša Kisić, g-din Marijan Kvesić i Ministar civilnih poslova BiH g-din Sredoje Nović i pored velikih obaveza koje imaju u Londonu kao zvaničnici naše države, ne propuštaju niti jedan nastup naših olimpijaca, te kao veliki fanovi bodre i daju veliku podršku sa tribina našim sportistima", navodi se u saopštenju OKBiH u vrijeme dok je veteran Nedžad Fazlija završavao svoj nastup na 38. mjestu od 41 takmičara.

Možda su bh. olimpijci baš zbog ovakve podrške napravili rezultate kakve su napravili, to nećemo nikad saznati.

Međutim, odlazak veoma brojne delegacije OKBiH u London, a tu ne mislimo na sportiste jer je ta delegacija bila među najmanjim na Olimpijadi, sigurno je poprilično koštao. Ipak, ko bi sa tribina bodrio naše sportiste da tamo nisu bili Rađo, Kisić i Kvesić.

I Sredoje Nović navija za BiH

Naravno, osim samih sportista i nesposobnosti čelnika OKBiH, za katastrofalno lošu situaciju u bh. sportu kriva je i država. Poput tročlanog predsjedništva OKBiH, ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović skoknuo je do Londona kako bi navijao za bh. olimpijce. Ko može povjerovati u to, svaka mu čast, ali Nović bi bio mnogo korisniji kada bi, recimo, pokrenuo incijativu za implementiranje Zakona o sportu na državnom nivou, umjesto da sa tribina navija za Fazliju i Kimani.

Ovu državu sport zanima samo kada silni ministri, generalni sekretari i predsjednici trebaju da se slikaju sa sportistima ili otputuju na neko takmičenje.

(U nastavku: Ko i zašto mora odgovarati za katastrofu u Londonu)




NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.