Koliko para toliko sporta

Zašto nadležne institucije zanemaraju bh. sport

Koliko para toliko sporta

Sport u modernom svijetu usko je vezan za novac, odnosno ulaganja. Drugim riječima, koliko para toliko i rezultata.

Da bi se stvorio jedan vrhunski sportista ili uspješan klub, potrebno je u iste ulagati novac. Drugačijeg puta u modernom svijetu sporta jednostavno nema. Ulaganje u razvoj sporta, sportskih kolektiva i sportista danas je u gotovo svim evropskim državama stvar od nacionalnog interesa. Kažemo gotovo svim, jer je BiH jedna od rijetkih zemalja gdje to nije slučaj.

Uzmimo za primjer države iz komšiluka, nastale raspadom nekadašnje zajedničke države. Janica i Ivica Kostelić, Blanka Vlašić, Novak Đoković, NK Dinamo, FK i KK Partizan... samo su neki od svijetlih primjera uspješnih sportista i sportskih kolektiva. Države iz okruženja, gradovi i opštine, ulažu u razvoj sporta, svjesni činjenice kako su ta ulaganja dugoročno itekako isplativa.

Talenta imamo, novca nemamo


U Bosni i Hercegovini situacija je mnogo drugačija. Daleko od toga da u BiH nema sportskih talenata, ali za njihov razvoj potrebno je i uložiti nešto. Evo, uzmimo za primjer fudbalsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine. U ekipi koja je počela susret protiv Albanije, od 11 igrača, samo se za dvojicu može reći da su fudbalsku školu prošli u domovini. Kenan Hasagić i donekle Edin Džeko, mada se za napadača Wolfsburga može reći da je stasao tek kada je došao pod trenersu palicu Felixa Magatha u Wolfsburgu.

Ostali? Ostali su svi juniorske pogone prolazili u Njemačkoj, Hrvatskoj, Francuskoj, Holandiji... Činjenica je da su svi oni tokom rata izbjegli sa svojim porodicama iz BiH, ali je također činjenica da u BiH jednostavno mladi fudbaler jako, jako teško može izrasti u vrhunskog. Nažalost, potrebno je da ode u drugu državu, kako bi mogao stasati.

Tatini sinovi


Teško je provarljiva teza da su svi bh. fudbalski talenti izbjegli iz ove države, pa iz tog razloga u BiH nemamo kvalitetnog igrača. Ne, nije do toga. U BiH jednostavno mladi sportisti nemaju gotovo nikakvih uslova za napredak. Stadioni na kojima treniraju i igraju su neuslovni, hroničan je nedostatak obrazovanog stručnog kadra, priliku za igru dobivaju igrači "preko štele" (u narodu poznati kao tatini sinovi op.a.) ili isluženi stranci.

U takvom ozračju jako je teško napredovati i uspjeti, pogotovo kada od nadležnih institucija gotovo da i nema podrške, pa su sport i sportisti prepušteni sami sebi.

Sportu ni trećina


Uzimimo za primjer Kanton Sarajevo, odnosno resorno Ministarstvo kulture i sporta. Iz budžeta spomenutog Ministarstva se za kulturu izdvaja 26.715.500 KM, dok na sport odpada manje od trećine tog iznosa, brojkama: 7.115.100 KM.

Daleko od toga da tvrdimo da je kultura manje važna od sporta, ali tvrdimo da sport nije manje važan od kulture. Izgleda da je resornom ministru Emiru Hadžihafizbegoviću upravo omjer iz budžeta pokazatelj koliko je sport bitan u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Hadžihafizbegović, popularni Ante iz reklame za mobilnu telefoniju, po profesiji glumac, sistematski gura sport, sportiste i sportske kolektive iz Kantona Sarajevo na marginu. Ali nije jedini.

Maćehinski odnos


Ništa drugačije nije ni u višim institucijama ove države. Nedavanje državljanstva sportistima, uskraćivanje sredstava za sport i hronično maćehinski odnos države prema sportu uzrokuje odlazak bh. sportista iz domovine u inostranstvo, gdje uzimaju druga državljanstva s kojima automatski dobivaju prijeko potrebnu podršku.

Dok se postojeća situacija ne promijeni, teško da možemo očekivati da u skorijoj budućnosti očekivati napredak i gledati naše klubove u Ligi prvaka, Evropskoj ligi, Euroligi, naše tenisere na Mastersima, naše reprezentacije u ekipnim sportovima na evropskim i svjetskim prvenstvima...

Današnji je sport takav. Koliko para - toliko muzike. Pardon, sporta.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije