Kraj cliff diving sezone obilježen skokovima legendi u tri stoljeća starom bazenu u Indiji

Kraj cliff diving sezone obilježen skokovima legendi u tri stoljeća starom bazenu u Indiji

E. Čaušević

Orlando Duque i Rhiannan Iffland, zvijezde Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva, skokovima u poznati stepenasti bunar Toorji u Indiji označili su završetak još jedne vrhunske sportske godine. Skokovima sa visine od 20 metara u bazen koji je star tri stoljeća ovaj legendarni dvojac je najavio i početak nove ere za cliff diving.

Za kolumbijsku legendu Duquea minula sezona je bila i posljednja u bogatoj takmičarskoj karijeri, dok je Australka Iffland nevjerovatnom godinom bez poraza došla do četvrte titule svjetske prvakinje u nizu.

Dvojac je u indijskom gradu Jodhpur, poznatom i kao Grad Sunca i Plavi grad, na historijskoj lokaciji Toorji bunara, izveo prve profesionalne cliff diving skokove na ovom podkontinentu. Na taj način pioniri i legende ovog sporta su sa stilom zaokružili godinu koja je za oboje bila posebna, te su najavili novu eru clifff divinga.

Toorji bunar je prije gotovo 300 godina izgradila kraljica supruga maharadže Abhaya Singha i služio je za javno snabdijevanje vodom. Nedavna restauracija je otkrila više od 60 metara zamršenih rezbarija slonova koji plešu, srednjovjekovnih lavova i krava, kao i niše sa drevnim božanstvima. Danas ovaj stepenasti bunar nezvanično služi kao lokalni bazen za plivanje u Jodhpuru. Rado ga posjećuju djeca i poneki odrasli koji uživaju u kupanju i skokovima u hladnoj vodi.

„Prvi put sam u Indiji i zaista sam uzbuđen zbog lokacije. To je spoj svega: malo historije, prelijepa i vrlo nezgodna lokacija. Površina za doskok je jako mala", objasnio je Duque, jedini čovjek koji je skakao na svih sedam kontinenata.

„Fantastično. Jedna od najboljih lokacija na kojima sam do sada bio", dodao je ovaj 45-ogodišnjak, jedan od pionira cliff divinga, koji je po završetku sezone 2019. obznanio završetak više od dvije decenije duge i jako uspješne takmičarske karijere.

Nekoliko trenutaka nakon što se u septembru, na završnici sezone u Španiji, Duque oprostio od takmičenja, 28-godišnja Iffland je postala prva skakačica - uključujući žene i muškarce - koja je pobijedila na svim stanicama u sezoni. Za najtrofejniju skakačicu u historiji ovog sporta, iskustvo u Indiji je bilo šlag na tortu u nevjerovatnoj godini.

„Nikada zaista nisam doživjela ništa slično Indiji. Ona ima svoj vlastiti okus i jako je užurbana, ali ljudi su istovremeno tako smireni", rekla je Australka. „Bilo je nevjerovatno iskustvo skakati tamo. Nakon prvog skoka, drugi je prošao bez nervoze i bilo je toliko zabavno da sam bila raspoložena da se vratim i ponovim to."

Nakon ove završne pustolovine na historijskom spomeniku u srcu Indije, Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstvo se vraća sredinom maja 2020. i to na potpuno novoj lokaciji u Indoneziji, koja će biti prva od osam stanica prvenstva. Sljedeće godine, prvak i prvakinja Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva po prvi put će biti okrunjeni u Sydneyu, domaćem terenu Rhiannan Iffland i posljednjoj stanici sezone 2020.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi