Kronometar Kolumbiji
Ovogodišnji Giro privlači veliku pažnju

Počeo Giro

Kronometar Kolumbiji

M. Maksimović

Timskim kronometrom startalo je 92. izdanje legendarne utrke Giro d'Italia. Utrke koja je svoje prvo izdanje imala prije ravno 100 godina (Luigi Ganna), dok je u subotu na rasporedu bio timski kronometara ulicama u Veneziji.

Najbolje vrijeme je ostvarila ekipa Columbia-Highroad za koju između ostalih vozi, Mark Cavendish, Britanac koji je prošle godine ostvario na Giru dvije etapne pobjede. Columbia-Highroad je slavila u vremenu 21.50 ispred suparničke, također američke ekipe Garmin - Slipstream koja je zaostala šest sekundi.

Treće mjesto je pripalo Astani sa Armstrongon i Levijem Leipheimerom, biciklistom kojem mnogi predviđaju trijumf na ovogodišnjem Giru. Asatana je na kraju ukupno zaostala 13 sekundi.
Alessandro Petacchi je u svojoj karijeri prvi prošao ciljem na Giru ukupno 19 puta, a jučer je
sa ekipom LPR Brakes stigao kao četvrti. U nedelju se na Giru vozi druga etapa od Jesoloa do Trsta u dužini od 156 kilometara.

Rezultati 1. etape:
1 Team Columbia - Highroad 21.50  (56.33 km/h)
2 Garmin - Slipstream + 0.06
3 Astana + 0.13
4 LPR Brakes - Farnese Vini + 0.22
5 ISD  + 0.27
6 Team Katusha + 0.35
7 Rabobank  + 0.38
8 Liquigas  + 0.40
9 Lampre - NGC + 0.42
10 Team Milram  + 0.49   

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti