Bio je sportista za primjer, pa ispao najveći prevarant od kojeg rođeni otac okreće glavu
Lalit Kumar i njegov otac - Ništa nije onako kako je mladi sportista predstavljao

"Siromašan sam, ali pošten..."

Bio je sportista za primjer, pa ispao najveći prevarant od kojeg rođeni otac okreće glavu

Edmir Škorić

Krajem septembra službenici Nacionalnog odbora za borbu protiv dopinga imali su posjetu jednom sportskom događaju u Delhiju, a tamo ih je dočekao prizor koji ih je šokirao.

Obično službenici ovog odbora ne posjećuju takmičenja za mlade, uglavnom se usmjeravaju na sportove za odrasle, ali ovaj put su napravili izuzetak, pa posjetili Atletsko prvenstvo za mlade u Delhiju.

Fokus je bio na muško finale na 100 metara. Od osam finalista, čak sedam ih je "nestalo". Nekom je bilo loše, jednom se razboljela baka, drugi se odjednom sjetio da mu pegla nije isključena. Pobjegli su glavom bez obzira...

Kada su službenici uvidjeli da gotovo nema nijednog sportiste, obišli su WC-ove i tamo našli ogroman broj šprica, pa im je sve bilo jasno.

Šprice i "dodatna snaga" mladih sportista

Glavni junak cijele ove tužne priče bio je Lalit Kumar - pobjednik i jedini takmičar epskog finala na 100 metara. Indijski mediji natjecali su se u epitetima za heroja, ali poruka je bila ista: čist tip u prljavom sportu.

"Uoči finala nazvao me tata. Rekao sam mu da nema, šanse za pobjedu. Moj osobni rekord je 11,18 sekundi, a lani smo slavili s 10,92".

Oglasi

No, njemu je 11,6 bilo dovoljno da ostvari pobjedu. Ipak, jedini je nastupio...

"Imamo siromašnu porodicu, ali želim biti pošten"

"To je i smiješno i tužno", komentarisao je prvak. A onda se otvorio. "Nisam znao da će ovdje biti doping kontrola, ali općenito sam za kontrolu uvijek i svugdje. Provjeravaju uglavnom odrasle, ali juniori su puni teških stvari. Nemam šta skrivati. Ja sam protiv prevare".

"Kad sam imao 16 godina, ponudili su mi svjedodžbu da imam 14 godina. Odbio sam! I mnogi prijatelji su se složili. Također sam se nekoliko puta približio šprici. Čuo sam da se bez ovoga ne može nastaviti. Ali otac i trener su mi usadili druge vrijednosti. Imamo siromašnu porodicu, ali želim u životu djelovati pošteno. Ponekad je potrebno samo iskoračiti iz gomile – i to sam učinio".

Lalit Kumar bio je sportista za primjer, ali nedugo nakon toga je otkriveno njegovo pravo lice. Nažalost, nije onakav kakvim se htio predstaviti. Početkom decembra se saznalo da je njegov doping test s tih takmičenja bio pozitivan. U njegovom tijelu su pronađeni steroidi. Odbio je otvoriti uzorak "B". I nije davao pretenciozne komentare.

A priče kruže da ga se njegov otac "odrekao", da od njega okreće glavu jer nije mogao da vjeruje da je njegov sin uradio to što je uradio. Možda bi manje boljelo da je barem odmah bio iskren, a ovako je ukaljao obraz porodice.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi