Lance Armstrong je danas obični prevarant

Jedna od najvećih afera u svijetu sporta

Lance Armstrong je danas obični prevarant

M. Maksimović

Za mnoge je bio najveći, čovjek koji je pobjedio rak testisa, koji je sedam puta osvajao Tour, koji je osnovao humanitarnu organizaciju Livestrong Foundation za borbu protiv raka. Čovjek koji je dobio najteže bitke u životu se na kraju predao, odustao. 

''Postoji tačka u životu kada čovjek mora reći 'Sad je dosta'. Dugo vremena sam se nosio sa optužbama da sam varao. Posljedice su se počele odražavati na moju porodicu, posao, fondaciju, mene. Ne mogu više. Sada sam gotov s ovom gluposti", rekao je Armstrong.

 

Rečenice koje su definitivno uništile priču o jednom velikom pobjedniku, priču koja je bila dovoljna za filmsko platno. Pobjednik, borac koji je jednostavno samo odustao. Ostaje pitanje, zašto? Zar se nije vrijedilo boriti za sedam naslova na Touru, za medalju sa Olimpijade, za svoju karijeru.

 

Jednostavno,previše je toga bilo u igri, da bi se ovako završilo. Ko zna, da se 2005. godine nije vratio na Tour, možda se nikada klupko ne bi počelo odmotavati.Priča koja je krenula od novinara, medija. Sport Illustrated je stajao iza tvrdnje da Amerikanac koristi krvni doping HemAssist. Njegov timski kolega Stephen Swart je spominjao EPO, javili su se Tyler Hamilton i Floyd Landis koji su svjedočili kontra Lance, materijala je bilo dovoljno za istragu sa jednim od najvećih skandala u sportu kao epilogom.

 

USADA nije dokazala službeno, ali je Lance svojom odlukom pomogao. Očito je linija po kojoj je hodao bila poprilično tanka, linija između velikog heroja i običnog prevaranta - još jednog u svijetu profesionalnog sporta. Sjetite se samo Marion Jones, ili nekih drugih. Neki su možda čak imali i vremena sa vrate, da stvar poprave, Lance ima 40 godina i to teško može napraviti. Istraga je trajala dvije godine, ali je pokazala da može srušiti i one najbolje, one najveće.

 

Lance je izgubio, nadamo se da onaj čisti pravi sport pobjedio. Možda ćemo živjeti u tom uvjerenju do neke nove istrage, priče. Baš kao što su mnogi vjerovali u Lancea, najvećeg...

 

 

 

 

 

 

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.