Landis zaključio karijeru
Floyd Landis

Amerikanac više neće voziti

Landis zaključio karijeru

M. Maksimović

Američki biciklista Floyd Landis  odlučio je da završi profesionalnu karijeru koju je obilježio trijumf na Tour de France, ali i velika doping afera nakon toga.

Landis je profesionalnu karijeru počeo kao vozač Mercury Cycling Team za koji je vozio od 1999.do 2001.godine.Nakon toga je bio član US Postal ekipe, pa Phonak Hearinga, a proslavio se spornom pobjedom na Tour de Franceu.Na najvećoj biciklističkoj utrci na svijetu Landis je pobjedio 2006.godine ali mu je kasnije oduzeta titula jer je bio pozitivan na doping kontroli.

Amerikanac je kasnije priznao da se dopingovao, ali je istakao da to rade i ostali učesnici najpoznatijih biciklističkih trka.Među kolegama koje su navodno koristile doping, Landis je imenovao i višestrukog pobjednika Trke kroz Francusku Lensa Armstronga, koji je demantovao takve tvrdnje.

"Prethodnih pet godina pokušavao sam da vratim stvari na staro, ali to nikako nije bilo moguće. Ova borba donijela mi je mnogo stresa, a na kraju nije bila vrijedna toga", kazao je 35-godišnji Landis.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.