Larisa Cerić i Nermin Potur najbolji

10. Izbor najboljih sportista naše zemlje

Larisa Cerić i Nermin Potur najbolji

Nermin Potur, karate reprezentativac BiH i Larisa Cerić, džudo reprezentativka BiH najbolji su sportisti u Bosni i Hercegovini u 2010. godini.

Ovo je odlučio žiri 10. Izbora najboljeg sportiste BiH kojeg organizuju Nezavisne novine i Radio-televizija BiH, pod pokroviteljstvom Bakira Izetbegovića člana Predsjedništva BiH i uz partnerstvo Olimpijskog komiteta BiH.

Novi sportski kralj i kraljica «krunisani» su na svečanom proglašenju koje je u srijedu veče održano u Sarajevu, u prepunoj Kongresnoj dvorani hotela „Holidej In“.

Potur, višestruki prvak BiH u karateu, ove godine je na Evropskom prvestvu u Atini osvojio bronzanu medalju (ekipno) a još dva ovakva odličja uzeo je na Svjetskom prvenstvu u Beogradu (pojedinačno i ekipno). Treću svjetsku bronzu osvojio je na Svjetskom univezitetskom prvestvu u Podgorici.

U trci za titulu najboljeg, Potur je iza sebe ostavio Ratka Vardu (košarka), Mitra Mrdića (džudo), Damira Džumhura (tenis) i Marija Kojića (biciklizam).

"Bio sam jako sretan kada sam vidio svoje ime među kandidatima, a ovu nagradu doživljavam kao iskreno priznanje za sve moje uspjehe, trud i rad. Protekla godina bila je najuspješnija u mojoj karate karijeri, ali na ovome se neću zaustaviti. Medalje, priznanja i ova nagrada biće mi dodatni podstrek", rekao je Potur.

Najbolja bh. džudistkinja i prošle godine je izabrana za najbolju sportiskinju, a u 2010. krunu je zaslužila, jer je na Svjetskom kupu u Majamiju osvojila bronzu, slavila je na Evropskom kupu u Sarajevu, dok je na Evropskom kupu u Hamburgu bila treća.

Ona je juniorska i seniorska šampionka Balkana, dok je na EP za mlađe seniore i seniorke u Sarajevu osvojila srebrnu medalju. Ima i zlato sa juniorskog Evropskog kupa u Paksu i još nekoliko dobrih rezultata na jakim džudo takmičenjima.

"Drago mi je što je žiri i ove godine prepoznao uloženi trud. Obzirom da sam i ove godine proglašena najboljom sportistkinjom u ovom eminentnom izboru dokaz je to kontinuiteta postizanja dobrih rezultata na međunarodnoj i domaćoj sceni", rekla je Cerićeva kojoj su uža konkurencija bile još Emina Hadžiahmetović (stoni tenis), Dragana Knežević (rukomet), Žana Novaković (skijanje) i Merima Softić (karate).

Žiri kojim je predsjedavala Svetlana Ceca Kitić, najbolja rukometašica svijeta svih vremena, za najbolji ekipu u 2010. proglasio je mušku karate reprezentacija BiH, bronzana sa EP i SP, dok je drugo mjesto zauzeo Rukometni klub Bosna BHG. Treći je Ženski odbojkaški klub Jedinstvo.

Laureat u trci za najboljeg trenera je Sead Ćupina selektor muške karate reprezentacije BiH. Drugi je trener ŽOK Jedinstva Goran Hadžić, a treći Ivan Velić, šef stručnog štaba KK Široki TT Kabeli.

Nagrada za fer-plej otiška je u ruke boksera Smajila Šikala. Nagradu za razvoj sporta u BiH osvojili Boris Šatordžija, Saša Pandžić i Dušan Popović. Rukometne sudije i delegat su priskočili u pomoć tuzlanskom Jedinstvu koje nije imalo novca za organizaciju meča sa Katarinom. Oni su bez naknade otišli u Tuzlu i obavili svoj posao.

Navijači NK Čelik bili su među prvima koji su priskočili u pomoć i dali krv za povrijeđenog navijača FK Sarajevo pa je njima pripala nagrada za sportski gest godine.

Najperspektivniji sportista je talentovani i trofejni džudista Stefan Majdov, a u ženskoj konkurenciji priznanje je pripalo mladoj plivačici Branki Vranješ.

Nagrada za najbolju ekipu u sportu za invalide pripala je reprezentaciji BiH u sjedećoj odbojci, najtrofejnijem sportskom kolektivu u našoj zemlji. Najbolji sportista BiH u sportu za invalide je Jovica Radanović, koji je ostvario vrhunske rezultate u kuglanju i golbalu.

Posebno priznanje za razvoj rafting sporta u BiH posthumno je dodijeljeno Branki Štulić, reprezentativki BiH koja je izgubila život predstavljajući svoju zemlju na Evropskom prvenstvu u Italiji.

Matić, Osim, Beneš i Delalić

Nagrade za one koji su sport utkali u svoj život dodijeljene su četvorici legendarnih sportista i sportskih radnika.

Laureati nagrade za životno djelo su Rastislav Rade Matić i Ivica Osim, legende koje cijeli svoj život posvetile fudbalu i njegovom progresu. Marjan Beneš je jedan od najboljih boksera i sportista bivše Jugoslavije.

Neprevaziđeni nokauter i bokser velikog srca bio je istinski ambasador sporta sa svoih prostora i to je i danas. Džabir Delalić je arbitar koji je cijeli život posvetio rukometu pa ne čudi podatak da je u karijeri dijelio pravdu na 1.468 utakmica čime je dao ogroman doprinos razvoju ovog sporta.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.