Latinoamerički plesovi u Mejdanu
Alić Dino i Imamović Dina

17. državno prvenstvo

Latinoamerički plesovi u Mejdanu

M. Skaka
Teme:

Održano je 17. Državno prvenstvo u latinoameričkim plesovima.

Na Prvenstvu u Tuzli učestvovalo preko  90 plesnih parova iz 14 bosanskohercegovačkih klubova.
U subotu je u Tuzli, u organizaciji Plesnog Kluba Sandoval, održano Državno prvenstvo Bosne i Hercegovine u latinoameričkim plresovima. Ovaj bitan kulturno-sportski događaj privukao je mnogo posjetilaca u malu dvoranu Mejdana koji su uživali u izvedbama naših najboljih plesnih parova duže od četiri sata.

Državno prvenstvo jer najznačajnije takmičenje u godini pa su se tako parovi za ovu priliku posebno pripremali kako bi pokušali osvojiti medalje te osigurati plasman koji im garantira članstvo u reprezentaciji BiH. Publiku su na samom početku oduševili oni najmlađi odnosno parovi koji nastupaju u kategorijama pionira 1 i pionira 2. Sudije su imale težak posao odabrati one najbolje a zlatne medalje u kategoriji od 8-10 godina u Sarajevo su odnijeli Alić Deni i Bečić Hanan iz PK Romantik, dok su u nešto starijoj kategoriji od 10-12 godina najbolji bili Suvajac Živojin i Milanković Mia iz PK Ritam Srbac.

Kategorija Juniori 1 donijela je tijesnu borbu za sve tri medalje a najuspješniji su na kraju bili Bašić Asad i Ćapin Nejra iz PK Astorija Sarajevo dok su njihove klupske kolege Kubat Dino i Patak Ejla osvojili bronzanu medalju. Još jedna medalja i to srebrna otišla je u PK Ritam Srbac a svojim plesom zaradili su je Adamović Momir i Cvijetić Isidora.



Na plesnom podiju smo gledali veoma izjednačeni kvalitet plesnih parova i u starosnoj kategoriji juniora 2, od 14-16 godina. Sudijska mišljenja bila su uveliko podijeljena između tri najkvalitetnija para ali je na kraju zlatna medalja otišla u PC Gloria Sarajevo u ruke plesnog para Kasumić Zečir i Durmo Enisa. Drugo mjesto i srebrnu medalju kao i plasman na Svjetsko i Evropsko prvenstvo osvojili su Šito Amel i Hadžić Amina iz PK Astorija Sarajevo a odmah iza njih ostali su Rupčić Milan i Kraljević Kristina iz PK Romantik Mostar.



Kada su na podiju zaplesali već iskusni parovi u kategoriji omladinaca temperatura na tribinama naglo je porasla. Kako smo i očekivali najviše su pokazali Alić Dino i Imamović Dina iz PK Flamenco Tuzla koji su i naš najbolje plasirani par na svjetskoj rejting listi ove kategorije. Podsjetimo da su Dino i Dina postigli veliki uspjeh plasmanom na visoko 18. mjesto liste najboljih svjetskih omladinskih parova. Još jedan par koji se ovih dana bori za titulu najboljeg u tv showu Zaplešimo pokazao je veliki napredak te osvojio srebrnu medalju. Javnosti dobro poznati Adnan Kapo i Nejra Mirvić iz PK Romantik ovim su plasmanom također osigurali svoje mjesto u reprezentaciji BiH. PK Ritam Srbac i u ovoj kategoriji osvojio je medalju jer su bronzani bili Savanović Svetislav i Ćosić Olivera.

Najkvalitetnija kategorija ostala je za kraj programa a vrijedilo je i čekati. Amateri su nam i pokazali najviše, gledaoci su uživali a sudije nisu imale lagan posao. Ipak, titulu najboljih ponijeli su Lehoczky Gyorgy i Imamović Anja iz PC Gloria Sarajevo dok su prošlogodišnji šampioni iz PK Gemma Banjaluka završili na drugom mjestu. Štrukelj Dragan i Tušinski Tatjana i ove godine su pokazali odličan ples ali to nije bilo dovoljno da se još jednom okite titulom najboljeg para BiH. Treće mjesto otišlo je u Sarajevu u PC Gloria a osvojili su ga Kočan Nermin i Brkić Iris.

Napomenimo da su na prvenstvu učestvovali plesni parovi iz Sarajeva, Banjaluke, Tuzle, Mostara, Zenice, Bihaća, Cazina, Sanskog Mosta i Srbca što je dokaz da su latinoamerički plesovi popularni u svim dijelovima BiH.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti