Do 35. godine bila je muškarac, a sada je favorit na Olimpijskim igrama u dizanju tegova za žene
Foto - EPA

Laurel Hubbard prva transrodna osoba na Oi?

Do 35. godine bila je muškarac, a sada je favorit na Olimpijskim igrama u dizanju tegova za žene

M. Šljivak

Novozelanđanka Laurel Hubbard mogla bi postati prva transrodna osoba koja će nastupiti na Olimpijskim igrama.

Kako navodne brojni svjetski mediji, ova 43-godišnjakinja je ispunila normu za takmičenje na Olimpijskim igrama i vrlo vjerovatno da će učestvovati na Igrama u Tokiju.

Hubbard je podigla 285 kilograma. Tim dostignućem je ispunila normu za Tokio i bit će jedna od favoritkinja za medalju u superteškoj kategoriji.

Novozelandska dizačica tegova je do 35. godine bila muškarac. Spol je promijenila prije devet godina i počela se takmičiti na svjetskim takmičenjima.

Odmah su počele stizati i medalje. Tako je 2017. godine osvojila titulu viceprvakinje svijeta, a dvije godine kasnije osvojila je šesto mjesto.

Iako mnogi smatraju da se Laurel ne bi trebala takmičiti sa ženama, ona je uvjerena da tu nema ništa što nije dozvoljeno i da su pravila kristalno jasna.

"Pravila su tu od 2003. godine. Možda prije 10 godina svijet nije bio spreman za nekog poput mene, a možda nije ni sad. Barem sam se osjetila željenom od ljudi da me uzmu u obzir za takmičenja", rekla je Hubbard.

Interesantno, Hubbard se nikada nije takmičila dok je bila muškarac, a trenutno je na 16. poziciji svjetskog rankinga.

Top Komentari

Keno
Ove priokaze ne treba stavljati na tv djeca gledaju i mislit ce da je ovo normalno. Kod kuce nek rade sta hoce.
11 0
Dr.Lehrer
Pa skonto, nikad nece biti bolji niti ozbiljniji takmičar, pardon takmičarka. Nije mu puno trebalo da udje među 16, samo zamjenio ćunu brate dragi...
3 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti