21-godišnjak otplivao trku života i Michaela Phelpsa poslao u historiju!

Francuz zlatni na Svjetskom prvenstvu

21-godišnjak otplivao trku života i Michaela Phelpsa poslao u historiju!

Edmir Škorić

Francuski plivač Leon Marchand otplivao je trku za pamćenje i osvojio zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu u Japan u utrci na 400 metara mješovito.

Leon Marchand je sa vremenom 4:02.50 došao do pobjede, postavivši novi svjetski rekord.

"Ovo je nevjerovatno", kratko je rekao Francuz, koji je za pobjedu zaradio 30.000 eura, no novac mu je sada najmanje bitan.

Srušio je posljednji preostali pojedinačni rekord Michaela Phelpsa iz 2008. godine.

Marchand je 21-godišnjak koji trenira u Arizona Stateu pod vodstvom Phelpsovog dugogodišnjeg trenera Boba Bowmana.

Oborio je Phelpsov rekord od 4:03.84 s prve od njegovih osam zlatnih medalja na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine. Phelps je držao rekord od 2002., što mu je omogućilo najdužu vladavinu svjetskim rekordom u nekom olimpijskom događaju od Drugog svjetskog rata.

Francuza očekuje nastup na 200 metara leptir (osvojio srebro prošle godine), zatim 200 metara prsno (četvrti najbrži čovjek u povijesti) i 200 metara mješovito gdje je aktuelni svjetski prvak. Moguće da će odustati od utrke na 200 metara prsno jer polufinale počinje samo 20 minuta prije finala na 200 m mješovito u četvrtak.

Phelps još uvijek ima svjetske rekorde kao dio štafeta (4x100m slobodno, sada najdugovječniji svjetski rekord i posljednji preostali jedan od 21 svjetskog rekorda u disciplini s Olimpijskih igara 2008. i 4x200m slobodno).

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi