Lochte je osvojio šest zlatnih medalja
Štafete su skupo koštale Lochtea

Završeno SP u Dubajiu

Lochte je osvojio šest zlatnih medalja

M. Maksimović

Prije početka SP u Dubajiu, Ryan Lochte je najavljivao pohod na osam zlatnih medelja. Planirao je pet pojedinačnih i tri štafetne.Na kraju su ga štafete koštale, bolje rečeno već na početku jer je ostao bez medalje na 4x100 slobodno, na 4x200 su Amerikanci bili drugi i tako je propao njegov plan, ali i ovo što je napravio u Dubajiu je posebna priča.

Pogotovo posljednjeg dana gdje je u vrlo kratkom vremensku periodu osvojio tri zlata.Na 200 leđno, 100 mješovito i na kraju ipak u štafeti 4x100 mješovito. Prvo je na 200 leđno isplivao novi rekord svjetskih prvenstava 1:46.68, ispred Tylera Claryja i Markusa Rogana, a onda je ponovo uskočio u bazen nakon samo jedne utrke odmora. Postao je svjetski prvak na 100 mješovito (50.86), pobjedivši Markusa Deiblera i Sergeja Fesikova.

Iako je bilo vidljivo da je umoran, Lochte je pričekao šest utrka, do posljednje na prvenstvu, štafetne na 4x100 mješovito.Ovaj put je plivao u trećoj izmjeni, pa je sa Garrettom Weberom - Galeom Amerikancima osigurao zlato sa 3:20.99.Svoje šesto na ovom SP. U utrci štafeta Rusi su bili drugi, Brazilci treći.

U sjeni Lochetovih zlata ostali su nastupi odličnih Brazilaca koji su pokupili zlata na 100 slobodno i 50 prsno. Na 100 slobodno je slavio Cielho Filho sa 45.74, na 50 prsno Filepe Silva 25.95.

Na najvišu stepenicu pobjedničkog postolja, posljednjeg dana su se popeli Guy Bertrand Chad Le Clos iz Južne Afrike i Tunižanin Oussama Mellouli.Mellouli je na 1500 slobodno (14.24.16) završio ispred Madsa Glaesnera iz Danske i Gergelyja Gyurte. Le Clos se okitio zlatom sa 200 leptir u vremenu 1:51.56.Brazilac Kaio Almeida je zakasnio 5 stotinki, Mađar Laslo Czeh 11.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.