Lochte osvojio šest zlatnih medalja

Završeno Panpacifičko prvenstvo u plivanju

Lochte osvojio šest zlatnih medalja

Posljednjeg dana Panpacifičkog prvenstva predstavnici SAD-a osvojili su šest zlatnih medalja, dok su prvenstvo završili s ukupno 52 medalje, od čega čak 26 zlatnih, dok je Australija uzela 31 medalju.

Prva zvijezda prvenstva bio je Ryan Lochte, koji je i sinoć uzeo zlatnu medalju, šestu na prvenstvu. Lochte je slavio na 200 metara mješovito s vremenom 1:54.10, drugi je bio njegov zemljak Tyler Clary (1:57.61), dok je Brazilac Thiago Pereira uzeo bronzu. Michael Phelps je nije takmičio kako bi bio odmorniji za štafetu 4x100 mješovito.

To se pokazalo ispravnim potezom, jer su SAD s vremenom 3:32.48 slavile ispred Japana i Australije. Nathan Adrian je pobjedom u vremenu 21.55 na 50 metara slobodno donio novo zlato Amerikancima, olimpijski prvak Cesar Cielo (Brazil) je bio drugi, dok je Kanađanin Brent Hayden bio treći.

Dvostruki olimpijski prvak, Japanac Kosuke Kitajima, najbržim vremenom u svijetu ove godine (2:08.36) slavio je na 200 metara prsno, Brenton Rickard iz Australije je bio drugi, a Eric Shanteau iz SAD-a treći. I kod žena su najviše uspjeha imale plivačice iz SAD-a.

Olimpijska šampionka Rebecca Soni je vremenom 2:20.69 opasno ugrozila svjetski rekord na 200 metara prsno, ali se na kraju zadovoljila samo zlatom, dok su medalje još uzele Leisel Jones (Australija) i Annmay Pierce (Kanada). Australka Emilly Seebohm je napravila iznenađenje na 200 mješovito pobjedivši svjetsku prvakinju Arianu Kukors iz SAD-a, dok je bronzu uzela njena zemljakinja Caitlin Laverenz.

Jessica Hardy (SAD) uzela je zlato na 50 slobodno s vremenom 24.63, srebro je pripalo Amandi Weir, a bronza Kanađanki Victoriji Poon. Hardy je uzela još jedno zlato, ali kao učesnica američke štafete na 4x100 mješovito. Pored nje plivale su još Natalie Coughlin, Rebecca Soni i Dana Vollmer. Iza su ostale štafete Australije i Japana.

Ryan Cochrane iz Kanade uzeo je drugo zlato za svoju zemlju pobjedom na 800 metara slobodno, dok je Amerikanac Chad La Tourette ponovo bio drugi kao i na 1.500 metara slobodno. Na 1.500 metara slobodno za žene zlato je uzela Melissa Gorman iz Australije, srebro je pripalo Kate Ziegler iz SAD-a, a bronza Kristel Kobrich iz Brazila.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.