Lochte zasjenio Phelpsa

Panpacifičko prvenstvo u plivanju

Lochte zasjenio Phelpsa

Trećeg dana Panpacifičkog prvenstva, koje se održava u Irvineu u Californiji, podijeljeno je deset kompleta medalja. Ponovo su najuspješniji bili plivači i plivačice iz SAD-a, koji su odnijeli 13 medalja.

Prva zvijezda dosadašnjeg toka prvenstva je 26-godišnji Ryan Lochte, koji je potpuno u drugi plan bacio Michaela Phelpsa. Lochte je uzeo čak pet zlata, dok je Phelps uzeo jedno manje.

Američka štafeta (Michael Phelps, Ryan Lochte, Jason Lezak i Nathan Adrian), uzela je zlato na 400 metara slobodno s vremenom 3:11.74, srebro je pripalo Australiji, a bronza Južnoj Africi. Od pet štafeta tri su dobili Amerikanci.

Djevojke su bile još uspješnije. Svih pet štafeta su uzele Amerikanke. Američka štafeta (Natalie Coughlin, Jessica Hardy, Amanda Weir, Dana Wollmer), s vremenom 3:35.11 uzela je zlato na 400 metara slobodno. I u pojedinačnim kategorijama su bili najuspješniji američki predstavnici.

Ryan Lochte je pobjedom na 200 leđno s vremenom 1:54.12 ostvario najbrže vrijeme u svijetu ove godine, a ujedno osvojio i više medalja od velikog Michaela Phelpsa. Amerikanac Tyler Clary je bio srebreni, a Japanac Ryosuke Irie bronzani. Isti poredak zemalja je bio i na 100 metara leptir.

Michael Phelps je uzeo zlato s isplivanim vremenom 50.86, srebro je uzeo njegov zemljak Tyler Gill, a bronzu Takuro Fujii iz Japana. Park Tae-Kwan je donio zlato Južnoj Koreji pobjedom na 400 slobodno, Ryan Cochrane iz Kanade je bio drugi, a Zhang Lin iz Kine treći. Dana Vollmer je vremenom 57.56 uzela zlato na 100 leptir, druga Amerikanka, Christine Magnuson, uzela je srebro istim vremenom.

18-godišnja Amerikanka Elizabeth Beisel je uzela zlato na 200 leđno, 16-godišnja Amerikanka Elizabeth Pelton je uzela srebro, dok se bronzom okitila Belinda Hocking iz Australije. Još jedno zlato Americi je donijela Chloe Sutton pobjedom na 400 slobodno, a iza su ostale dvije Australijanke, Katie Goldman i Blair Evans.

U utrkama 50 metara prsno, disciplinama koje nisu olimpijske, zlata su otišla u SAD i Brazil. Kod žena je slavila Amerikanka Jessica Hardy, a kod muškaraca Brazilac Felipe Silva.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.