Majstori skateboardinga u pokretnom labirintu

Po uzoru na dječju igračku

Majstori skateboardinga u pokretnom labirintu

E. Čaušević

Njemački skateboarder Vladik Scholz je uvijek spreman za nove izazove, a za svoj novi projekat je  udružio snage sa vrhunskim majstorom za izgradnju skate parkova, Andreasom Schutzenbergerom. U Minhenu su kreirali skate park po uzoru na igračku iz djetinjstva - drveni labirint sa metalnim kuglama.

U dječjoj igri cilj je ubaciti metalne kuglice u odgovarajuće utore, što se postiže promjenom nagiba plohe. Skateboard entuzijasti su se pobrinuli da i površina njihovog skateparka stalno mijenja nagib, zahvaljujući hidraulici.

Za potrebe ovog projekta, Schutzenbergerova ogromna kreacija teška 40 tona ovješena je tri metra visoko u zraku na hidrauličnim dizalicama.

Vožnja skateboarda na platformi koja visi u zraku i ljulja se sama po sebi je izuzetno težak zadatak, da ne spominjemo izvođenje trikova uz to. Za tako nešto potrebno je više od smjelosti: potreban je instinktivan osjećaj ravnoteže i refleksi kako bi se savladale stalne promjene nagiba.

Šlag na tortu u dizajnu ovog čarobnog skateparka bile su velike metalne kugle, puštene da se kotrljaju kako ih gravitacija nosi i u stopu prate skejtere po cijeloj površini konstrukcije.

Scholz je pozvao i nekoliko prijatelja da zajedno isprobaju šta su Schutzenberger i njegova kompanija IOU Ramps uspjeli napraviti. Tako su mu se na setu pridružili vrhunski svjetski skateboarderi Portugalac Gustavo Ribeiro, Nijemac Jost Arens i Latvijac Madars Apse.

Scholz, 32-godišnji stanovnik Kelna, na skateboarding sceni je poznat po svom elegantnom stilu vožnje. Zajedno sa fotografom ekstremnih sportova Lorenzom Holderom, 2019. godine je pobijedio na globalnom foto-takmičenju Red Bull Illume u kategoriji „Playground“.

Schützenberger (51), stolar iz njemačkog grada Passaua, osnovao je IOU Ramps 1997. godine. Do sada je sagradio preko 7.500 rampi u više od 30 zemalja širom svijeta, uključujući Afganistan i Mongoliju.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi