McDowell za veliku pobjedu Evrope
Colin Montgomerie podiže pehar

Dramatičan kraj Ryder Cupa

McDowell za veliku pobjedu Evrope

M. Maksimović

Ovo je fudbalskim riječnikom rečeno, bila najbolja utakmica sezone. U velikom okršaju Evrope i Sjedinjenih Američkih Država slavila je Evropa.Najslađe, minimalnim rezultatom 14½-13½.

Junak je bio Graeme McDowell, Sjeverni Irac koji je ove godine osvojio US.Open.veliki turnir, ali je pobjeda u takmičenju koje je svoje prvi izdanje imalo davne 1927.godine nešto posebno. Kiša je stvara velike probleme organizatorima u Celtic Manor Resort klubu (Wales) koji je bio domaćin 38.po redu Ryder Cupa.

U petak je kompletan prvi dan pomjeren,a na kraju je nakon petka Amerika bila u vodstvu 2½ - 1½ zahvaljujući odličnim partijama Tigera Woodsa i Stevea Strickera odnosno Bubba Watsona i Jeffa Overtona. Njemačko-engleski par Martin Kaymer / Lee Westwood nadmašio je Phila Mickelsona i Dustina Johnsona u igri s četiri loptice (jedna po igraču) na 18 rupa.Watson i Overton su nadigrali englesko-irski par Donald / Harrington što je bila prva je pobjeda dva debitanata u paru na Ryder Cupu od davne 1979. godine.

U subotu se situacija nije mijenjala, Amerikanci su vodili, međutim nakon kiše u nedelju Evropa je uhvatila priključak, ali se moralo igrati u ponedeljak. Evropa je krenula odlično, stigla je do vodstva 13:9, ali su se Amerikanci vratili zahvaljujući Tigeru Woodsu, Philu Mickelsonu i Zachu Johnsonu.

Teške trenutke su proživljavali Francesco Molinari, Edoardo Molinari, Padraig Harrington ali je na kraju odluka pala u meču između Graemea McDowella i Huntera Mahana.Presudna je bila 16.rupa, Mahan nije izdržao, pokušao je na 17.ali nije išlo i veliko slavlje je moglo početi. Puno uzbuđenja, emocija i na kraju slavlje Evrope, veliki kapetan Colin Montgomerie je mogao odahnuti.

Pobjedu za Evropu su izborili Luke Donald,Ross Fisher,Peter Hanson,Padraig Harrington,Miguel Angel Jimenez,Martin Kaymer,Rory McIlroy,Francesco i Edoardo Molinari,Ian Poulter,Lee Westwood i naravno Graeme McDowell.Bilo je šampanjca, zastava Španije, Sjeverske Irske, Škotske,Italije, Engleske, Velsa.Fenomenalna atmosfera zbog koje je vrijedilo pratiti Ryder Cup.

Pogledajte atmosferu prva tri dana:







NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti