Meeuwsen i Brouwer: Odbojka na pijesku je sve popularnija

Trenutno se u Poreču vode sportske bitke

Meeuwsen i Brouwer: Odbojka na pijesku je sve popularnija

Adnan Beganović

Poreč je proteklih dana domaćin jednoh od najačih turnira u odbojci na pijesku iz Swatch Beach Volleyball Major Serije.

Danas su na rasporedu polufinalni mečevi, kao i mečevi za treće i prvo mjesto, a u polufinalu će igrati i sjajni holandski dvojac Alexander Brouwer i Robert Meeuwsen s kojima smo razgovrali nakon pobjede u četvrtfinalnom meču.

"Sve je počelo kao obična zabava na plaži kad sam imao sedam godina, a s 19 godina ozbiljno sam se počeli baviti ovim sportom. Ovo je peta godina da igramo zajedno", istakao je Brouwe, dok je Meeuwsen dodao:

"Bavim se odbojkom od svoje 15. godine, zimi se bavim dvoranskom, a ljeti odbojkom na pijesku. Profesionalno sam se počeo baviti odbojkom na pijesku sa svojih 19 godina. Sada imam 25, što bi značilo da sam već šest godina u ovom sportu.

Sjajni Holanđani u dosadašnjoj karijeri ostvarili su veliki broj pobjeda, no kako kažu, ne zamaraju se brojkama.

"Ne brojimo pobjede. Došli smo ovdje pobijediti, uvijek dolazimo pobijediti! I sljedeće sedmice u Stavangeru također želimo pobijediti", u glas ističu sjajni odbojkaši.

Oduševljeni su Hrvatskom.

"Čuli smo puno toga lijepog o Hrvatskoj. Sedam dana prije samog takmiečnja gledali smo slike i oduševili se. Jako nam se sviđa ovdje. Organizatori su se stvarno pobrinuli za sve, hrana je odlična i svugdje vlada prdobra atmosfera. Nadamo se da će i iduće godine Poreč biti jedna od lokacija", kaže Meeuwsen, a Brouwer dodaje:


"Nikad nisam bio u Hrvatskoj, ali prekrasna je. Još prije sam slušao o tome kako je to predivna ljetna destinacija. 

Pogled je nevjerojatan i vrijeme nas je poslužilo. U našoj zemlji je uvijek hladno i vjetrovito. Ovdje je sve tako mirno". 

Odbojka na pisjesku sve je popularnija širom svijeta, pa tako i u Holandiji.

"U Holandiji imamo veliki turnir za par sedmica, pa mislim da je odbojka na svijetu i kod nas sve popularnija. Odbojka na pijesku sve se više razvija i postaje jedan od najpopularnijih sportova. Sve više se pojavljuje i na televiziji. Mislim da imamo oko 200 klubova u Holandiji, a prije godinu dana bilo ih je otprilike 100, to je također dokaz sve veće popularnosti ovog sporta", istakao je Meeuwsen

Sjajni Holanđani ističu da oni trenutno mogu živjeti od odbojke na svijetu, ali naglašavaju da od ovog sporta mogu živjeti samo oni najuspješniji.

"Trenutno možemo živjeti od odbojke na pijesku. Imamo odlične sponzore. Drugim igračima nažalost nije baš tako jer od ovog sporta mogu živjeti samo najuspješniji internacionalni timovi. Najviše volim to što mnogo putujemo. Imamo priliku za upoznati svijet. Naravno, ne volim duge letove, ali uvijek nekako nađemo vremena za opustiti se i uživati. Također, kada se vratimo sa svojih putovanja svi nas jedva čekaju vidjeti jer smo im jako nedostajali pa uvijek budemo lijepo dočekani. Svi nas mogu pratiti i na prenosu uživo pa u svakom trenutku znaju što radimo i gdje se nalazimo. Svakako mislim da je našima puno teže nego nama", zaključio je Brouwer, dok je Meeuwsen za kraj dodao:

"Kada se vratim kući svi su sretni što me vide, a i ja sam sretan što njih vidim. Imamo cilj u životu koji pokušavamo ostvariti i nemamo vremena misliti o negativnim stranama ovog našeg životnog putovanja., koje nam se definitivno dopada."

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.