Mersin spreman za početak Mediteranskih igara

Drugi put u Turskoj

Mersin spreman za početak Mediteranskih igara

M. Maksimović

Sve je spremno za početak XVII. Mediteranskih igara u turskom Mersinu na kojima će od 20. do 30. juna nastupiti 3.043 sportaša iz rekordne 24 zemlje Evrope, Afrike i Azije među kojima je 46 sportista iz BiH. U Mersinu očekujemo takmičenja 27 sportova, a po prvi put na MI će učestvovati i sportaši iz Makedonije. Najviše sportista imat će domaćin, 428, zatim slijede Italija sa 420 i Francuska sa 267 sportaša.

Za razliku od gotovo 'ratne' situacije u Istanbulu, na jugoistoku Turske sve je mirno i do sada nije bilo nikakvih protesta. Domaćini uvjeravaju kako niti neće. "U Mersinu nema nikakvih problema. Situacija je posve normalna. Sportaši i svi naši gosti bit će posve sigurni," kazao je glasnogovornik MI.

Zanimljivo, Mersin je prilikom prije četiri godine u Pescari dobio daleko manje glasova od grčkog Volosa i Rijeke, koja je tada imala četvrtu neuspješnu kandidaturu. No, kako je Volos zbog zbog velike ekonomske krize u Grčkoj odustao od MI, u novom krugu glasanja Mersin je dobio Igre u konkurenciji španske Tarragone i glavnog grada Libije Tripolija. Mersin se, unatoč kratkom roku za pripreme, objeručke prihvatio organizacije Igara zemalja mediteranskog bazena, kao drugi turski grad nakon Izmira 1971.

Mersin je grad u južnoj Turskoj s nešto manje od miliona stanovnika, najveća je turska luka, veliki univerzitetski centar s preko 30.000 studenata, a blizu grada se gradi i prva nuklearna centrala u Turskoj. Proračun Igara u Mersinu veći je od 200 miliona eura. Četrdeset miliona utrošeno je u gradnju čak dva Mediteranska sela, a 80 miliona u gradnju potpuno novih borilišta, među kojima je i stadion u Yenisehiru od 25.000 mjesta na kojemu će biti svečanost otvorenja Igara 20. juna.

Iako su imali samo 18 mjeseci za organizaciju, što je iznimno kratak rok za organizaciju jednog velikog sportskog događaja, Turci su se odlučili na izgradnju potpuno novih 11 od ukupno 54 borilišta, a još na 28 je napravljena rekonstrukcija.

Predsjednik Organizacijskog odbora Igara je turski ministar sporta i omladine Suat Kilic, a on se pobrinuo da svi radovi budu dovršeni do početka Igara. Ministar Kilic očekuje najmanje 200.000 posjetilaca za vrijeme MI, što je broj jednak godišnjem broju turista koji posjete Mersin.

Uz Mersin, dobar dio takmičenja ugostit će 70-ak kilometara udaljena Adana, u kojoj će biti malo manje od 1000 športista.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.