Mezgec padom pomogao Degenkolbu

Nijemac najbrži u petoj etapi

Mezgec padom pomogao Degenkolbu

M. Maksimović

Njemački biciklist John Degenkolb (Argos) pobjednik je pete etape "Gira d'Italia" vožene od Cosenze do Matere u dužini od 203 kilometra.Radi se o etapi koja je većim dijelom ravničarska do uspona u Materi. Na kraju je prema očekivanju opet odlučivao završni sprint. Na kraju je odluka pala 600-tinjak metara prije cilja. 

Slovenac u ekipi Argos-Shimano,  Luka Mezgec je pao u jednom od posljednjih zavoja, prouzročivši na stazi haos. Veliki broj biciklista je zapeo u gužvi, dok se na vrhu odvojila nekolicina biciklista.Talijan Marco Canola je povukao, ali nije izdržao pa ga je pretekao prvo Nijemac John Degenkolb, a onda i 

Španac Angel Vicios (Katusha), koji je bio drugi.Treći je završio Nijmemac Paul Mertens (Blanco), a među pet najboljih ugurali su se još Kolumbijac Sergio Henao (SKY) i Talijan Matteo Trentin (Omega Pharma - Quick Step). 

 

U ukupnom redoslijedu vodstvo je zadržao Talijan Luca Paolini (Katusha) sa 17 sekundi prednosti u odnosu na drugog Kolumbijca Rigoberta Urana (Sky) i 26 ispred trećeg Španca Benata Intxaustija (Movistar). 

 

Peta etapa, Cosenza - Matera, 203km

1.John Degenkolb (Nje,Argos-Shimano) 4:37:48 sati

2.Angel Vicioso (Špa,Katusha) 

3.Paul Mertens (Nje,Blanco) 

4.Sergio Henao (Kol,Sky) 

5.Matteo Trentin (Ita,Omega Pharma-Quick Step) 

6.Jarlison Pantano (Kol,Colombia) 

7.Daniel Oss (Ita,BMC) 

8.Jens Kekeleire (Bel,Orica-GreenEdge) 

9.Grega Bole (Slo,Vacansoleil) 

10.Tanel Kangert (Est,Astana) svi u vremenu pobjednika...

 

Ukupni poredak:

1.Luca Paolini (Ita,Katusha) 19:56:39 

2.Rigoberto Uran (Kol,Sky) +0:17 sek

3.Benat Intxausti (Špa,Movistar) +0:26 

4.Vincenzo Nibali (Ita,Astana) +0:31 

5.Ryder Hesjedal (Kan,Garmin) +0:34 

5.Bradley Wiggins (VBR,Sky) +0:34 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.