Moguće izbacivanje bh.plivača sa EP-a!

Problemi na Evropskom prvenstvu za bh. plivače

Moguće izbacivanje bh.plivača sa EP-a!

Prema riječima Laszla Szakadatia, direktora LEN-a, Evropske plivačke federacije, Plivački savez BiH više nije član Evropske plivačke federacije, a za to su odgovorni isključivo predsjednik i generalni sekretar PS BiH, prenosi Zeda.

Za ove probleme razlog je bizaran, a on glasi da Plivački savez BiH nije uplatio godišnju članarinu u Evropskoj plivačkoj federaciji LEN, u nevjerovatnom iznosu od oko 200 eura, plus 65 eura kazne za ne učestvovanje u štafeti, koja nije prijavljena onako kako je trebalo od strane Savez, zbog čega naši plivači, koji su bili spremni nisu ni plivali.

Na ovome se najvjerovatnije neće sve završiti, jer četvorica bosanskohercegovačkih plivača, Zeničani Benjamin Buća i Arnel Dudić, tuzlanski talenat Ensar Hajder i banjalučki plivač Nenad Simić, kao i trener Aldin Đerahović mogli bi biti izbačeni sa Evropskog prvenstva koje se održava u mađarskoj prijestonici Budimpešti.

Zanimljivo je da Plivački savez BiH ne pravi samo internacionalne probleme, plivači koji su u Budimpešti i predstavljaju Bosnu i Hercegovinu na smotri najboljih plivača Starog kontinenta otišli su  na evropsku smotru svojim novcem, odnosno novcem klubova za koje nastupaju bez ikakve ozbiljnije pomoći ljudi iz Saveza.

Da bi se omogućio odlazak bh. plivača, klubovi su bili prisiljeni da na račune PSBiH polože 1.200 KM po takmičaru za slučaj eventualnog plaćanja penala za neodlazak na EP! Biser je ovo koji se teško može pronaći i u bistrijim sportskim vodama, jer je na taj način plivačima samo otežan odlazak.

„Rok za nacionalne saveze da uplate godišnju članarinu LEN-u bio je 1.aprila, a prema našim pravilima, ako to nije učinjeno do 1.maja, ti Savezi više nisu članice LEN-a. To je slučaj sa Plivačkim savezom BiH, a odgovornost je isključivo na predsjedniku (Milorad Vulić iz Banja Luke, op.a.) i generalnom sekretaru vašeg Saveza (Senad Salkić iz Tuzle,op.a.)“, kaže Szakadati.

„No, učinit ćemo ipak sve kako vaši plivači ne bi ispaštali, ni krivi ni dužni, jer ovo je jedna od rijetkih prilika da nastupe na takmičenjima ovog nivoa. Nadam se da ćemo ovu situaciju ipak razriješiti na najbolji način, posebno zbog toga što se radi o zaista simboličnim sredstvima od oko 200 Eura“, istakao je Laszlo Szakadati, direktor LEN-a.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.