Munchen želi ZOI 2018. godine

Odluka o gradu domaćinu 2011. godine

Munchen želi ZOI 2018. godine

Adnan Beganović

Najveći bavarski grad München objavio je službenu kandidaturu za domaćinstvo Zimskih olimpijskih igara 2018. godine.

"Startni pištolj je opalio, München se kandidirao za ZOI. U igru ulazimo s kompaktnim, inovativnim i dugotrajnim konceptom. Uzbuđenje zbog kandidature sada moramo prenijeti i na građane", rekao je Thomas Bach, predsjednik Njemačkog saveza olimpijskih sportova (DOSB) i dopredsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora.

"Želimo postaviti nove olimpijske standarde u pogledu ekologije i naslijeđa", kazao je gradonačelnik München Christian Ude.

Ukoliko München bude izabran za domaćina ZOI 2018. godine, postat će prvi grad koji bi bio domaćinom i ljetnih i zimskih Igara. Ljetne OI u glavnom bavarskom gradu održane su 1972. godine.

Osim München, dosada su se za ZOI 2018. kandidirali još južnokorejski Pyeongchang i francuski Annecy, a očekuje se da će prije isteka roka za prijave 15. novembra ove godine kandidaturu predati i jedan od dva kineska grada: Harbin ili Čangčun.

Domaćin ZOI 2018. bit će određen 6. jula 2011. na kongresu MOO-a u Durbanu u Južnoafričkoj Republici.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.