Na Azorima padali rekordi: Iffland i Hunt i dalje nepobjedivi

Red Bull Cliff Diving

Na Azorima padali rekordi: Iffland i Hunt i dalje nepobjedivi

E. Čaušević

Britanac Gary Hunt i Australka Rhiannan Iffland su novim pobjedama na Azorima dodatno učvrstili prednost na čelu ukupnog poretka Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2019. Osim aktuelnih vladara prvenstva, takmičenje na četvrtoj postaji sezone obilježili su i teški vremenski uslovi, te Meksikanac Jonathan Peredes, kojem ni savršeni skokovi nisu bili dovoljni za konačni trijumf.

Vulkanski otok u Atlantiku po osmi put je ugostio svjetsku cliff diving elitu, a u izuzetno teškim uslovima najbolje vještine i koncentraciju su pokazali prošlogodišnji prvaci i vodeći u ovogodišnjem poretku – Rhiannan Iffland i Gary Hunt. Za Iffland je ovo bila rekordna četvrta uzastopna pobjeda u sezoni, dok je Hunt morao dati svoj maksimum kako bi slavio ispred Meksikanca Jonathana Paredesa, koji je oborio davno postavljeni rekord u broju desetki na jednom takmičenju. Peredes ih je osvojio čak šest proteklog vikenda.

Iffland, koja je takmičenje otvorila desetkom za prvi skok s 21 metar visine, nastavila je nezaustavljivi pobjednički niz uprkos. Baš kao prije tri sedmice u italijanskom Polignano a Mareu, Australka je dominirala od početka do kraja, pobjedivši s razlikom od velika 22 boda ispred Engleskinje Jessice Macaulay na drugom mjestu i trećeplasirane Kanađanke Lysanne Richard.

„Nisam željela razmišljati o rekordu dok takmičenje ne završi“, rekla je Iffland, „ali sad kad je gotovo mogu proslaviti. Pobijedila sam na prve četiri stanice i mislim da sad mogu biti opuštenija, ali još uvijek imam ciljeve koje trebam postići. Preostala su još tri takmičenja i sve je moguće, tako da nastavljam punom snagom sve do posljednjeg skoka na posljednjem takmičenju.“

Huntu nije bilo tako jednostavno kao u Italiji, gdje je pobijedio s golemom razlikom od 50 bodova. Jonathan Peredes, prvak iz 2017. godine, senzacionalnim skokovima ga je tjerao do krajnjih granica. Meksikanac je takmičenje započeo i završio skokovima za koje je od sudija dobio po tri desetke, oborivši upravo Huntov rekord od pet desetki osvojenih na jednoj stanici.

Ipak, Hunt je zadržao smirenost i fantastičnim skokom u finalnoj seriji pokazao zašto je sedmostruki prvak. Na kraju je razlika između Hunta i Peredesa bila svega tri boda, dok je Amerikanac Andy Jones bio treći i drugi put uzastopno se popeo na pobjedničko postolje.

Isti trojac je na čelu tabele i u ukupnom poretku prvenstva u muškoj konkurenciji. Hunt je uvjerljivo vodeći, dok Paredes i Jones dijele drugu poziciju.

„Razlog zašto sam triple quad [trostruki salto s četiri vijka] ostavio za kraj je to što sam znao da ga mogu izvesti pod pritiskom“, rekao je Hunt. „Bio sam u toj situaciji ranije i znao sam da će Jonathan vršiti pritisak do samog kraja. Tako da sam bio opušten.“

U ženskoj konkurenciji, Rhianan Iffland je usamljena na vrhu ukupnog poretka, ispred Richard i Macaulay koje su joj i danas pravile društvo na pobjedničkom postolju.

Nakon uzbudljivog finalnog dana u subotu na Azorima, gdje su usljed loših vremenskih uslova i veterani i novajlije bili na velikom iskušenju, cliff diving elita putuje na novu lokaciju. Sredinom jula, 24 skakača i skakačice će ponovo skakati i s platformi i s golih stijena, ovog puta u glavnom gradu Libanona, Bejrutu, a potom takmičenje seli u Mostar.

Rezultati:

MUŠKARCI

1. Gary Hunt (VELIKA BRITANIJA)– 420,60 bodova
2. Jonathan Paredes (MEKSIKO) – 417,50
3. Andy Jones (SAD) – 375,45
4. Michal Navratil (ČEŠKA REPUBLIKA) – 362,45
5. Oleksiy Prygorov (UKRAJINA) – 365,55

ŽENE

1. Rhiannan Iffland (AUSTRALIJA) – 326,80 bodova
2. Jessica Macaulay (VELIKA BRITANIJA) – 304,70
3. Lysanne Richard (KANADA) 298,30
4. Eleanor Townsend Smart (SAD) – 287,95
5. Adriana Jimenez (MEKSIKO) – 279,65

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi