Nađa Higl iznenadila sve
Nađa Higl

Sve više uzbuđenja i iznenađenja u Rimu

Nađa Higl iznenadila sve

M. Maksimović

Šesti dan plivačkih takmicenja na 13. svetskom prvenstvu u vodenim sportovima u Rimu obilježili su raspoloženi  plivači iz Srbije. Milorad Čavić i Nađa Higl.  Mlada plivačica iz Pančeva je osvojila zlatnu medalju na 200 metara prsno, pobjedivši svjetsku rekorderku Kanđanku Annamay Pierse.

Higl je nakon 50 metara bila peta, nakon drugog okreta na 100 metara opet peta, pa treća i na kraju je završila kao prva sa 2:21.62. Druga je bila  Pierse sa 22 stotinke slabijim vremenom,
dok je do bronce stigla Mirna Jukić iz Austrije. Velika favortkinja, Rebecca Soni je ostala bez snage u finišu i naravno, ostala je bez medalje.


Milorad Čavić je na 50 metara leptir postavio u polufinalu svjetski rekord sa vremenom 50.01, što je 21 stotinku bolje od dosadašnjeg rekordera Michaela Phelpsa koji je danas 47 stotinki bio lošiji od Čavića, što nam sasvim sigurno donosi veliki okršaj u finalu.


U prvoj finalnoj utrci u petak, Nijemica Britta Steffen je uzela zlato na 100 metara slobodnim stilom, sa vremenom novog svjetskog rekorda 52.07.Fran Hallsal je bila druga, Lisbeth Tricket treća.

Aron Piersol je postao svjetski prvak na 200 metara leđno. Amerikanac je popravio svoj vlastiti svjetski rekord i sada  najbolje vrijeme glasi 1:51.92.Ryosuke Irie se morao zadovoljiti srebrom, Ryan Lochte broncom.


Na 200 metara prsno, najbrži je bio Daniel Gyurta sa 2:07.64.Gyurta je mrtvoj trci, slavio sa stotinkom prednosti ispred Erica Shanteaua i Litvanca Giedrius Titenisa.


Program u petak, zaključen je svjetskim rekordom američke štafete 4x200 metara. Phelps, Berens, Walters i Lochte su popravili svoj rekord iz Pekinga i to za jednu stotinku. Sada najbolje vrijeme glasi 6:58.55.  Štafeta Rusije je ostala kratka 60 stotinki, štafeta Australije čak tri sekunde i 10 stotinki.


Priču o rekordima šestog dana završićemo kroz polufinalne utrke na 50 leptir kod plivačica.
Prvo je Magdalena Veldhuis oborila svjetski rekord u prvom polufinalu sa 25.28, ali je samo par trenutaka kasnije, Therese Alshammar bila još brža i sada svjetski rekord stoji na 25.07.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.