Najbolje od Igara (2000 - 2008)

U susret Londonu

Najbolje od Igara (2000 - 2008)

M. Maksimović

Za kraj smo ostavili najbolje detalje sa Igara u Sydneyu, Atini i Pekingu. Prisjećamo se nastupa Iana Thorpa, van den Hoogenbanda, Inge de Bruijn, Hichama El Guerrouja, Phelpsa, Bolta...

Na Igrama u Sydneyu, su veliki plivački duel vodili domaći ljubimac 17-godišnji Ian Thorpe i Holanđanin Pieter van den Hoogenband. Thorpe je uzeo zlato na 400 m slobodno, s novim svjetskim rekordom. Tome je dodao još dva zlata u štafetama 4x100 i 4x200 m slobodno, te srebro na 200 m slobodno.

Hoogenband je, slavio na 100 i 200 m slobodno, s tim da je na 200 m postavio svjetski rekord. Osvojio je još i dvije bronce - na 50 m slobodno te u štafeti 4x200 m slobodno.Kod plivačica glavna zvijezda bila je Holanđanka Inge de Bruijn s tri zlata, jednim srebrom i svjetskim rekordom na 100 m leptir.

Atina se pamti po  pothvatu marokanskog atletičara Hichama El Guerrouja, koji je bio zlatni na 1.500 i 5.000 metara. Tu je Vanderlei de Lima koji je za vrijeme maratona napadnut.Peking je pripao Michaelu Phelpsu i Usainu Boltu.

 

 

 

 

 

 

 

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.