Najteža etapa Toura pripala Dumoulinu
Foto: EPA

Deveta etapa

Najteža etapa Toura pripala Dumoulinu

S. Bošković

Tom Dumoulin pobjednik je devete etape Tour de Francea. 

Današnja etapa vožena je između Vielha Val d'Arana i Andorre Arcalis, a sačinjavala se od četiri izuzetno teška uspona, te je bila duga 184 kilometra. Mnogi su ovu etapu prozvali najtežom na ovogodišnjoj trci oko Francuske. 

Najbolje se po teškom terenu i kiši snašao vozač tima Giant-Alpecin, Tom Dumoulin, koji je izveo solo bijeg 12 kilometara prije linije cilja, te utrku završio s vremenom od pet sati, 16 minuta i 24 sekunde. Drugi je stigao Rui Costa s 38 sekundi zaostatka, a s istim zaostatkom je stigao i Rafal Majka. 

U generalnom plasmanu nije bilo promjena. I dalje je vodeći Chris Froome, s 16 sekundi prednosti nad drugoplasiranim Adamom Yatesom. Treću poziciju zauzima Daniel Martin s 19 sekundi zaostatka za nositeljem žute majice.

Vrijedi napomenut da je Alberto Contador, jedan od favorita za osvajanje Toura odustao nakon današnje etape. Vozač tima Tinkoff-Saxo je na prve dvije etape doživio dva pada i nije se uspio oporaviti. 

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi