Napokon slavlje domaćih navijača
Pozzato najbrži u završnom sprintu

Pozzato do pobjede u finišu

Napokon slavlje domaćih navijača

M. Maksimović

I domaćini su napokon dočekali etapnog pobjednika. Tek u 12.etapi ovogodišnjeg Gira, domaćini imaju pobjednika, a to je Filippo Pozzato koji je u završnom sprintu pobjedio nakon 206 kilometara duge relacije koja se vozila od Citta Sant'Angela do Porto Recanatija.

Današnja etapa je riješena u posljednjih 800 metara, Pozzato je prvi prošao ciljem iako su tu pored njega u grupi bili Alexandre Vinokourov i Vincenzo Nibali, pa i Ivan Basso, ali niti jedan od pomenute trojice nije došao do postolja. Vrijeme pobjednika je glasilo 5:15:50, drugi je na kraju bio Thomas Voeckler, treći Jerome Pineau. Vinokourov je peti, Nibali šesti, Basso je bio deseti. u ukupnom poretku sada vodi Richie Porte, Australac vozač  Saxo Bank, ispred Španca Davida Arroya (Caisse d'Epargne) koji zaostaje minutu i 42 sekunde, dok je iznenađujuće treći još uvijek Robert Kišerlovski iz Hrvatske, član Liquigas za sekundom i 56 stotinki slabijim vremenom.

Rezultati 12.etape:
1.Filippo Pozzato (Ta,Katusha) 5:15:50
2.Thomas Voeckler (Fra,Bouygues)
3.Jerome Pineau (Fra,Quick Step)
4.Stefano Garzelli (Ita,Acqua e Sapone)
5.Alexandre Vinokourov (Kaz,Astana)
6.Vincenzo Nibali (Ita, Liquigas)
7.Marco Pinotti (Ita,Team HTC-Columbia)
8.Michele Scarponi (Ita, Androni) svi u vremenu pobjednika


Ukupni poredak:
Richie Porte (Aus,Saxo Bank) 50h46:16
David Arroyo (Špa,Caisse d'Epargne) + 1:42
Robert Kišerlovski (Hrv,Liquigas) + 1:56
Xavier Tondo (Špa,Cervélo) + 3:54

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.