Nibali blizu ukupne pobjede
Vicenzo Nibali

Etapa do kraja Vuelte

Nibali blizu ukupne pobjede

M. Maksimović
Teme:

Talijan Vincenzo Nibali (Liquigas) nadomak je pobjede na ovogodišnjoj Vuelta a Espani. Uoči posljednje etape, nedjeljne 100-kilometarske ravničarske vožnje ulicama Madrida, Nibali ima 41 sekundu prednosti ispred prvog pratitelja, Španjolca Ezequiela Mosquere (Xacobeo).

U odlučujuću, 20. etapu koja se vozila od San Martina de Valdeiglesiasa do vrha uspona na Bolu del Mundo u dužini od 172.1 kilometara Nibali je krenuo s 50 sekundi prednosti u odnosu na Mosqueru. Španjolac je tako morao napasti na posljednjem, 22 km dugačkom usponu utrke prema Boli del Mundo, ali ni u jednom trenutku nije uspio stvoriti razliku veću od 15 sekundi u odnosu na Nibalija. U posljednjih 100-tinjak metara Talijan je uspio dostići Mosqueru koji je ipak došao do etapne pobjede.Zbog vremenskih bonifikacija razlika između Nibalija i Mosquere smanjena je s 50 na 41 sekundu.

Treće mjesto u etapi zauzeo je Španjolac Joaquin Rodriguez (Katusha) s 23 sekunde zaostatka. U ukupnom poretku treći je Slovak Peter Velits (Columbia) s 3.02 minute zaostatka za Nibalijem. S obzirom na konfiguraciju terena, očekuje se da u posljednjoj etapi neće biti promjena u vrhu poretka.
Rezultati 20. etape:
1.Ezequiel Mosquera (Špa,Xacobeo) 4:45:28
2.Vincenzo Nibali (Ita,Liquigas) +1
3.Joaquin Rodriguez (Špa,Katusha) +23
4.Frank Schleck (Luk,Saxo Bank) +35
5.Xavier Tondo (Špa,Cervelo) +39
6.Nicolas Roche (Irs,AG2R) +42
7.Mikel Nieve (Špa,Euskaltel) +50
8.Peter Velits (Svk,Columbia) +52
9.Christophe Le Mevel (Fra,FDJ) +55
10.Remy Di Grégorio (Fra,FDJ) +1:00

Ukupni poredak:
1.Vincenzo Nibali (Ita,Liquigas) 85:16:05
2.Ezequiel Mosquera (Špa,Xacobeo) +41
3.Peter Velits (Svk,Columbia) +3:02
4.Joaquin Rodriguez (Špa,Katusha) +4:20
5.Frank Schleck (Luk,Saxo Bank) +4:43

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.