Novi doping skandal potresa biciklizam: Froome pao na testu

Četverostruki osvajač Tour de Francea u velikim problemima

Novi doping skandal potresa biciklizam: Froome pao na testu

Biciklizam se ponovo našao u žiži svjetske sportske javnosti i to zbog novog doping skandala. Naime, britanski biciklista Chris Froome je pao na doping testu.

Froome je podvrgnut doping tesu tokom trećeg Grand toura sezone, Vuelta a Espanae, a kada su rezultati pristigli utvrđeno je da je on u svom organizmu imao veliku količinu salbutamola.

Salbutamol se, inače, koristi prilikom tretiranja astme, a iako je poznato da Froome ima problema sa ovom hroničnom bolešču, u njegovom organizmu je pronađena zaista velika količina pomenutog lijeka. Naime, 1000 nanograma po mililitru je dozvoljena količina salbutamola za sportiste, ali je kod Frooma pronađeno dvostruko više istog (2000 ng/ml).

Froome je nakon objavljivanja rezultata testa poručio da je u posljednje vrijeme povećao dozu salbutamola, kojeg uzima zbog astme, ali da nije prekoračio dozvoljenu granicu.

"Stanje sa astmom mi se pogoršalo tokom Vueltae, pa mi je doktor preporučio da povećam dozu salbutamola. Poslušao sam njegov savjet, ali naravno da sam pazio da ne uzmem veću dozu od dozvoljene", poručio je Froome.

Inače, Froome iza sebe ima veoma uspješnu godinu u kojoj je četvrti put u karijeri pobijedio u Tour de Franceu, dok je u septembru osvojio Grand tour u Španiji.

Kako su uzorci urina koji su bili pozitivni na Salbutamol upravo sa Vuelte, Froomeu prijeti oduzimanje te titule, kao i višemjesečna suspenzija.

Podsjetimo, zbog prisustva sulbutamola u organizmu 2014. godine je italijanski biciklista Diego Ulissi suspendovan na devet mjeseci.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi