Novi Zeland osvojio Svjetski kup
Pehar se vratio kući

Ponovo nakon 1987.godine

Novi Zeland osvojio Svjetski kup

M. Maksimović

Nakon 24 godine, Novi Zeland je ponovo svjetski prvaka. !987.godine je odigran prvi Svjetski kup, Novi Zeland je osvojio naslov pobjedivši Francusku 29:9. Danas je u velikom finalu Novi Zeland opet slavio protiv Francuske, ovaj put 8:7.

Novi Zeland je na oduševljenje domaćih navijača odlično krenuo. Tony Woodcock je prošao odbranu Francuske za polaganje i vodstvo svoje selekcije 5:0. Mogli su domaćini imati u prvom dijelu i osjetniju prednost, ali nisu zahvaljujući Piri Weepuu. On je već u 6.minuti promašio
penalty kick, baš kao što nije realizovao pretvaranje nakon eseja Woodcocka. Seriju promašaja Piri je nastavio sa još jednim ne iskorištenim penalty kickom u 28.minuti.

Francuzi su drugo poluvrijeme zaigrali puno bolje, ali su i oni imali svojih problema. Dimitri Yachvili ne koristi na početku drugog dijela penalty kick, što kažnjava na drugoj strani Stephen Donald. On je osvojio tri poena, kasnije će se pokazati presudna za pobjedu All Blacksa.
Francuzi su brzo odgovorili polaganjem Thierryja Dusautoira, ali u preostalih nešto više od pola sata je bilo premalo za ukupni preokret. Trinh-Duc je bio uspješan prilikom pretvaranje za 8:7. To je bio i konačan rezultat velikog finala.

Francuzi su imali inicijativu u nastavku, više loptu u svom posjedu, ali je Novi Zeland na krilima odlične odbrane osigurao naslov.Tako su All Blacksi drugi put postali svjetski prvaci i priključili se Australiji i Južnoafričkoj Republici koji su također dva puta osvajali tu titulu. Francuzima je ovo bilo treće finale i još uvijek su bez titule.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.