Novine na 34. Americas Cupu
Najstarije jedriličarsko takmičenje

Ispraviti pogreške iz Valencije

Novine na 34. Americas Cupu

M. Maksimović

Trideset i četvrto izdanje Americas Cupa, najstarijega jedriličarskoga takmičenjana svijetu, održat će se 2013., a već sada se zna da će svi učesnici jedrit isključivo na katamaranima (dvotrupcima), objavio je domaćin takmičenja Golden Gate Yacht Club iz San Francisca.

Američka jedrilica BMW Oracle i njezin vlasnik multimilijarder Larry Ellison uzeli su u februaru ove godine Americas Cup švicarskom Allinghiu, te tako stekli pravo postavljanja termina i uslova za sljedeće takmičenje. Amerikanci su već najavili niz inovacija kako bi isprali ovogodišnju najveću sramotu u istoriji ovog takmičenja, kada su se nakon čak tri godine učestvovanja i svađa u Valenciji u februaru pojavile samo dvije jedrilice.
Novo, 34. izdanje uvest će posebnu klasu Americas Cup katamarana, utrke će biti puno kraće, regatni odbor neovisniji, a što je najvažnije - troškovi će biti kudikamo manji, pa se opet očekuje sudjelovanje barem desetak zemalja.
''Zadovoljni smo novim pravilima koja će America's Cupu vratiti staru slavu. Uvjeti će biti ravnopravniji za sve sudionike, a vratit ćemo i sponzore'', rekao je prvi čovjek branitelja naslova Novozelanđanin Russell Coutts.

Iako će domaćin utrke biti poznat u prosincu, vjeruje se da će to biti Ellisonov rodni grad San Francisco, koji je i ranije organizirao ovu prestižnu regatu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.