Održan seminar o dopingu

Održan seminar o dopingu

Teme:

U Sarajevu je danas održan prvi seminar o značaju i ulozi sportskih saveza u BiH i Agencije za antidoping kontrolu BiH u borbi protiv dopinga u sportu.

U radu seminara učestvovali su predstavnici Agencije i svih sportskih saveza registriranih u BiH.

"Primarni cilj ovoga seminara je upoznavanje predstavnika saveza o njihovim pravima i obavezama u borbi protiv dopinga. Savezi su upoznati i o listi  zabranjenih sredstava, posljedicama konzumiranja dopinga, izuzecima, povredama pravila te procesu i postupku doping kontrole", izjavio je Feni pomoćnik direktora za administraciju, međunarodnu saradnju i odnose s javnošću Agencije Amir Avdagić.

Agencija za antidoping kontrolu se brine o primjeni kodeksa Svjetske antidoping agencije te pravila MOK-a i međunarodnih sportskih saveza, organizira i provodi doping kontrolu kako na sportskim natjecanjima tako i izvan njih, utvrđuje pravila za terapijska izuzeća u skladu s međunarodnim propisima, ostvaruje međunarodnu stručnu suradnju vezanu za doping i zaključuje ugovore o testiranju.

Ova agencija za antidoping kontrolu BiH osnovana je Zakonom o sportu u BiH kao samostalna upravna organizacija za praćenje i provođenje međunarodnih konvencija protiv dopinga.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.