OK BiH posjetio general Christopher Petty

Glavnokomandujući NATO štaba u BiH

OK BiH posjetio general Christopher Petty

Olimpijski komitet BiH je posjetio glavnokomandujući NATO štaba u BiH general Christopher Petty.

OK BiH je u saradnji sa NATO Štabom organizovao sada već tradicionalnu, treću po redu Ljetnu olimpijsku akademiju koja ima za cilj da kroz sport i edukativne radionice upozna srednjoškolce iz 8 bosanskohercegovačkih gradova o načelima olimpizma i olimpijskim vrijednostima prijateljstva, poštovanja, izvrsnosti i fer-pleja. 

U projektu učestvuje 30 srednjoškolaca iz čitave Bosne i Hercegovine, koji dolaze iz Višegrada, Prijedora, Olova, Jajca, Livna, Brčkog, Doboj Istoka, Foče i Fojnice, a izabrani su na osnovu školskog uspjeha i vladanja. Imajući u vidu da dio učesnika Akademije dolazi iz poplavljenih područja, još je veći značaj ovog događaja, koji ističe timski rad i solidarnost kao osnovne sportske i životne vrijednosti. 

Olimpijske vrijednosti i osnove raznih sportova će učesnici Akademije prakticirati sa renomiranim bosanskohercegovačkim olimpijcima. Izuzetna vrijednost ovog projekta leži u činjenici da na najbolji način doprinosi ostvarenju osnovnih vrijednosti na kojima počivaju zemlje članice NATO Saveza, a to su demokratija, individualne slobode i vladavina prava. Društvo koje teži ovim univerzalnim vrijednostima mora dati šansu svojim mladim ljudima da se razvijaju i lično i profesionalno. 

U tom duhu, poruka Generala Pettija učesnicima je bila da uživaju u druženju sa vrhunskim sportistima i vršnjacima iz cijele BiH, te da vrijednosti koje će usvojiti tokom Akademije prenesu i u svoje škole i lokalne zajednice.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.