OKBiH uputio inicijativu

Izmjene i dopune Zakona o sportu BiH

OKBiH uputio inicijativu

Olimpijski komitet (OK) Bosne i Hercegovine uputio je svim stranačkim klubovima u parlamentu BiH Inicijativu za izmjene i dopune Zakona o sportu BiH.

Članovi Predsjedništva OKBiH Izet Rađo, Siniša Kisić i Marijan Kvesić, objasnili su na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu da važeći Zakon o sportu u BiH, donesen 2008. godine, ne provodi se u svom punom kapacitetu te da su izmjene neophodne radi definiranja statusa OK, utvrđivanja načina finansiranja OK, sportskih strukovnih saveza, sporta u BiH i olakšica za OK, sportske organizacije i ulagače sredstava za razvoj sporta. 

 

''Razgovarali smo s našim strateškim partnerima o transferu novca u vrhunski sport. Želimo implementirati promjene koje će uvećati budžet za sport u BiH te uz bolji rad i komunikaciju osigurati transparentnost protoka tih sredstava'', rekao je predsjednik OKBiH Rađo. 

 

Pojedine odredbe predmetnog Zakona inkompatibilne su s drugim normativnim aktima koji reguliraju djelatnost sportskih organizacija. Predmetna odredba, koja i sama izaziva brojne dileme i nedoumice u pogledu njene primjene u praksi, ne može da uredi sve kompleksne odnose i pitanja koja se tiču valjanog organiziranja sporta u BiH, navodi se u Inicijativi. 

 

"Održali smo sastanak s ministrom civilnih poslova Sredojem Novićem i dogovorili da novac izdvojen za sport na nivou države bude distribuiran putem OKBiH", dodao je Rađo.  

 

Potpredsjednik OKBiH Siniša Kisić je naglasio da savezi koji nisu registrirani u skladu s legislativom BiH neće moći pristupiti tim sredstvima.

 

Generalni sekretar OKBiH Said Fazlagić ukratko je prezentirao ambicije Bosne i Hercegovine na ljetnoj olimpijadi u Londonu ove godine, na kojoj će učestvovati više od 17.000 sportista iz oko 200 država svijeta.

 

Bosnu i Hercegovinu predstavljat će između pet i sedam sportista, u zavisnosti od odgovora koji će u OKBiH dobiti na prijedlog upućen međunarodnim sportskim federacijama. 

 

U olimpijskom timu BiH za sada je normu ispunio samo zlatni bh. džudist Amel Mekić. Čelnici OKBiH nadaju se da će olimpijsku delegaciju BiH upotpuniti po dvoje predstavnika u plivanju i atletici.

 

Najavljeno je i da će redovna (izvještajna) skupština OKBiH, na kojoj će biti predstavljeni rezultati rada OKBiH za proteklu i planovi za narednu godinu, biti održana u drugoj polovini narednog mjeseca. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.