Olimpijska šampionka pred smrt: Ako Bog postoji, mora da je loš momak

Potpisala je papire za eutanaziju

Olimpijska šampionka pred smrt: Ako Bog postoji, mora da je loš momak

M. Šljivak

Marieke Vervoort, 38-godišnja paraolimpijska i svjetska prvakinja u sprintu, potpisala je papire za eutanaziju.

Njeno zdravstveno stanje je iz dana u dan sve lošije. Već noćima ne spava, gubi vid, ne može da jede, a bol je postala nepodnošljiva. Najgore od svega je što lijekovi na nju ne djeluju.

Zbog bolova koji nastaju zbog bolesti degenerativnog sistema odlučila je da potpiše papire za eutanaziju. Jednostavno, ova 38-godišnjakinja više ne može da izdrži bolove.

"Ne želim se više mučiti. Previše je teško i sve više sam u depresiji. Nikad se nisam osjećala ovako. Ako postoji Bog, mora da je loš momak jer me ovako kažnjava. Sad i moj vid polako nestaje. Jedan optičar je vid na mom oku ocijenio sa dva boda od mogućih deset, dok mi je drugi dao ocjenu jedan. Rekao je da ništa ne može učiniti jer je problem u mozgu. Neurologinja je provela sa mnom cijelu noć dok sam imala jedan spazam za drugim. Rekla je da u pitanju nije epileptični napad, već je moje tijelo u tolikim bolovima da vrišti", rekla Vervoort u intervjuu za britanski Telegraph.

Ona je od rane mladosti bila uspješna sportistkinja. Međutim, ubrzo se pojavila bolest nakon čega je uslijedila paraliza. Nije se predavala već je postala uspješna paraolimpijka koja je 2012. godine osvojila zlato na 100 metara, dok je na duplo dužoj dionici bila druga.

"Svi su me vidjeli kao sretnu i uspješnu, ali nisu znali šta se krije iza svega. Konstantno sam bila bolesna, a sa takvim problemima se suočava i svaki drugi paraolimpijac. Za mene su svi oni šampioni", istakla je Belgijanka.

Vervoort je željela da počini samoubistvo. Odustala je kada je dobila dozvolu za smrtonosnu injekciju. Ona će svoj posljednji Božić provesti u kući u Briselu, a kada se obavi eutanazija njen pepeo će biti prosut upravo tu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije