Olimpijske igre 2020. godine u Tokiju

Olimpijske igre 2020. godine u Tokiju

Edmir Škorić

Glasovanjem na kongresu Međunarodnog olimpijskog odbora u Buenons Airesu odlučeno je da se Olimpijske igre 2020. godine održavaju u Tokiju.

Tokio je dobio čak 42 glasa u prvom krugu, dok su  Istanbul i Madrid dobili po 26 glasova. U dodatnom glasovanju turska prijestolnica je dobila četiri glasa više od španske, pa se "plasirala u finale".

Međutim, Tokio je u finalnom glasovanju dobio 60 glasova, a Istanbul 36. Tako će u Tokiju po drugi put biti održane Olimpijske igre nakon 1964. godine.

Dodajmo da je Istanbul peti put izgubio utrku za organizaciju, dok je Madrid treći put zaredom izgubio u prvom krugu glasovanja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.