Olimpijske igre u Londonu doživjele finansijski debakl

Nisu opravdana finansijska očekivanja

Olimpijske igre u Londonu doživjele finansijski debakl

A. Haznadarević

Prema proračunima ekonomskih analitičara, Velika Britanija od organizacije Olimpijskih igara nije zaradila ništa.

Kao poslijedica recesije u Britaniji ali i u svijetu, te slabog interesovanja gledalaca, organizatori Olimpijskih igara u Londonu nisu zabilježili finansijsku dobit, te jedino što je ispalo pozitivno po domaćine Igara, su velika ulaganja u infrastrukturu grada.

Tokom šesnaestodnevnih Igara, turistička ponuda u Londonu je opala za trideset posto, pa je uslijed neočekivanih okolnosti, premijer David Cameron bio primoran pozvati građane koji su napustiti grad kako bi izbjegli očekivane gužve, da se vrate kućama.

"Ako gledamo s pozitivne strane, Olimpijada je bila katalizator za velika ulaganja u infrastrukturu u Londonu, no sve upućuje na to da se broj turista nije povećao. Naime, procjenjuje se da je broj pao i to za 30 posto", priznala je direktorica Udruženja turističkih radnika UKinbound Mary Rance.

Prema procijenama, u organizaciju Olimpijade uloženo je 14,5 milijardi dolara.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti

Najčitanije iz kategorije