Osam medalja u Rusiju
Philipp Boy

Završeno EP u gimnastici

Osam medalja u Rusiju

M. Maksimović

eprezentacija Rusije osvojila je najviše medalja na Evropskom prvenstvu u gimnastici kojem je bio domaćin Berlin. Rusi su se zaustavili na osam medalja, od čega su tri zlatne, tri srebrne i dvije brončane.

Zlatne medalje su osvojili Konstantin Plunikov na krugovima i Ana Dementjeva koja ja bila najbolja na gredi i u višeboju. Plunikov je najbolji u Evropi na krugovima sa 15.850 bodova ispred zemljaka Aleksandra Balandina (15.775) i Grka Elefteriosa Petruniasa (15.675).Dementjeva je u višeboju sakupila 57.475 bodova, srebrom se zadovoljila domaća gimnastičarka Elisabeth Seitz (56.700),brončanu medalju osvojila je Rumunjka Elena Raceae (56.600).

Dvije selekcije koje su po broju medalje parirale Rusiju su Rumunija i domaćin Njemačka.Rumunji su drugi s tri zlata, dva srebra i broncom, dok je na trećem mjestu Njemačka s dva zlata, tri srebra i dvije bronce.

Za sjajne rezultate rumunjske gimnaste pobrinuli su se Flavius Koczi i Sandra Izbasa. Koczi je zlatni na tlu (15.500),Sandra Izbasa u preskoku (14.675) i parteru (14.500).

Što si tiče domaće selekcije, Njemačke u Berlinu su ostala dva zlata uz tri srebra i dvije bronce.Domaći junak je Philipp Boy zlatni u višeboju (88.875).Boy je oduševio navijače u dvorani Max-Schmeling. Na kraju je imao samo 50 bodova više od drugoplasiranog Rumunja Flaviusa Koczija (88.825).Treće mjesto podijelili su Britanac Daniel Purvis i Ukrajinac Mikola Kuksenkov s 88.350 bodova.

Boy je tako nakon svjetskog srebra iz Rotterdama 2010. ostvario još jedan veliki uspjeh naslijedivši na evropskom tronu zemljaka Fabiana Hambüchna koji zbog pobrede nije mogao braniti naslov osvojen 2009. u Milanu.Drugo domaće zlato je izborio Marcel Nguyen na ručama (15.525).

Na ovom EP u Berlinu,medalje je osvajalo ukupno 13 reprezentacija.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.