Otvorene 17. Mediteranske igre

Otvorio ih Recep Tayyip Erdogan

Otvorene 17. Mediteranske igre

M. Maksimović

Na Olimpijskom stadionu u turskom Mersinu večeras su pred 20.000 gledalaca otvorene 17. Mediteranske igre na kojima nastupa više od 3.000 sportaša iz rekordne 24 zemlje Evrope, Azije i Afrike. Zastavu BiH na svečanoj ceremoniji nosio je džudista Amel Mekić koji je predvodio delegaciju od 45 sportista, 16 trenera zajedno sa dva zvaničnika Olimpijskog komiteta BiH.

Organizatori su se pobrinuli da svečano otvaranje bude pravi spektakl.  Moto igara je Tri kontinenta jedno srce, a simbol je kornjača glavata želva koja obitava u Sredozemnom i Jadranskom moru, te naranča. Upravo je po ovalnom obliku kornjačina oklopa konstruiran i krov novog stadiona.
Čast da otvori igre imao je Recep Tayyip Erdogan koji je u Mersinu mogao barem za trenutak odahnuti.

''Održali smo naše obećanje. Mediteranske igre su mini-olimpijske igre i svima ćemo pokazati kako je Turska sposobna organizirati ovako veliko natjecanje i kako je Turska otvorena i gostoljubiva zemlja.  Turska je sretna zbog organizacije ovog događaja. Kao što znate igre su trebale biti organizovane u susjednoj Grčkoj, ali iz nekih razloga nisu. Samo u 18 mjeseci, u tako kratkom periodu pripremljeni su svi sadržaji, sva infrastruktura, kako bi sve bilo spremno za večeras. Želim opet da čestitam i zahvalim svima koji su učestvovali u organizaciji'' rekao je Erdogan.

Za Tursku koja je domaćin, narednih deset dana možda čak može biti i presudno u borbi da ova zemlja dobije organizaciju Olimpijskih igara 2020. godine, čiju kandidaturu je istakao Istanbul.

''S obzirom na nedostatak vremena čudesno je što su Mersin i Turska učinili. Za 18 mjeseci su izgradili 11 potpuno novih sportskih objekata i više od 20 preuredili'', pohvalio je domaćine predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Jacques Rogge, pozvavši sportaše da se bore u duhu fair playa, poštujući suparnika, pravila igre i ustanu protiv dopinga.

17. Mediteranske igre održat će se od 20. do 30. juna, a takmičit će se oko 4.500 sportista iz 24 države. U njihovoj pratnji bit će 1.500 trenera i zvaničnika. Takmičenja će se odvijati na 52 sportska borilišta u pet gradova. Igre čini 31 sport, od čeka su 24 olimpijska. Prvi put na MI nastupa i Makedonija.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.