Oxford po 75. put
Sjajno izdanje Oxforda

Održana najveća veslačka utrka

Oxford po 75. put

M. Maksimović

Osmerac Oxforda je danas upisao 75. pobjedu u 155. velikom veslačkom okršaju Oxforda i Cambridgea. Svoju četvrtu pobjedu u posljednjih pet utrka Oxford je ostvario na više nego ubjedljiv način.

Osmerac Cambridge je dobro krenuo što je i razumljivo je su startali na Surrey stationu, što na konfiguraciju staze donosi određenu prednost, ali su manju prednost imali samo do Hammersmith Bridgea. Kod prvog prolaza Cambridge je imao vrijeme 6:28.2, dok je Oxford zaostajao tek osam desetinki sekunde.

Nakon prolaska Hammersmith Bridgea situacija se počela mijenjati, cilj osmerca Oxforda je bio uči ispred Cambridge što im je i pošlo za rukom pa je kod Chiswick Stepsa Cambridge imao zaostatak od 1.3 sekunde i već tada je bilo vidljivo da Oxford teško može izgubiti ovu utrku.

Osmerac Oxford je na trećem prolazu kod Barnes Bridgea imao velikih 7.6 sekundi prednosti i utrka je naravno bila riješena. Na kraju je u cilju, Oxford slavio sa osam sekundi prednosti.  Danas je za ekipu Oxforda nastupila postava Michal Plotkowiak,Colin Smith, Alex Hearne, Ben Harrison, Sjoerd Hamburger,Tom Solesbury,George Bridgewater, Ante Kušurin dok je kormilar bio Colin Groshong. u posadi Oxforda su bila petorica veslača koja su nastupila na Olimpijskim igrama u Pekingu, a sa prosjekom od 99.7 kilograma bila je to najteža posada u istoriji ove utrke.

Ova utrka je jedan od najpraćenijih sportskih događaja u Britaniji. I danas je uz obale Temze bilo prisutno 250.000 gledalaca, dok je slika iz Londona išla u 180 zemalja svijeta. Ovaj veliki rivalitet nastao je 1829. godine kada je prepucavanje Charlesa Merivala s Cambridgea i njegovog imenjaka Wordswortha, studenta Oxforda, završilo tako što je Oxford poslao pismo Cambridgeu u kojem ih izaziva na veslački dvoboj na Henleyu na Temzi u Oxfordshireu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.