Peking i Almaty u borbi za ZOI 2022

Predstavljene kandidature

Peking i Almaty u borbi za ZOI 2022

U borbi za organizaciju Zimskih Olimpijskih Igara 2022. godine ostala su dva grada: Peking i Almaty.

U Olimpijskom muzeju u Lausanni su jučer, 9. juna, delegacije dva grada kandidata izvršila prezentaciju svojih kandidatura. Oba izaslanstva su dobila priliku da pokažu svoje prednosti u odnosu na protukandidata za organizaciju ovog velikog događaja ispred 85 od 101 članova Međunarodnog Olimpijskog Komiteta.

"Mi smo najsigurniji izbor za organizaciju Zimskih Olimpijskih Igara. Vjerujemo da smo najpouzdaniji partner za sve zainteresovane strane. Kina je svjetska sila u ljetnim sportovima, a također će to postati i u zimskim. Potpisali smo ugovore sa 132 hotela, tako da nema potrebe za izgradnju novih za potrebe igara. Obezbijedit ćemo i brzi prevoz željeznicom za vrijeme održavanja istih i on će biti besplatan za sve akreditirane osobe i ljude sa ulaznicama. Ozbiljno se pripremamo za ovaj projekat", prenijela je Xinhua izjavu predsjednika Kineskog Olimpijskog odbora Liua Penga.

„Zimski sportovi imaju dugu historiju, veliku popularnost i svijetlu budućnost u Kini. Državne zimske igre se održavaju u Kini svake četiri godine, a 13. zimske igre bit će održane sljedeće godine. Organizacija ZOI-a bi potaknula entuzijazam za bavljenje zimskim sportovima širom Kine, pa čak i cijele Azije“, dodao je.

Interesantno, predstavnici Olimpijskog Komiteta Kazahstana su svoju prezentaciju obavili "iza zatvorenih vrata", a prema riječima prisutnih ostavili su dobar dojam. Pretpostavlja se da će takmičenje ova dva grada biti veoma interesantno sve do konačne odluke.

Odluka o organizatoru Zimskih Olimpijskih Igara 2022. godine bit će donesena 31. jula na 128. sjednici MOK-a u Kuala Lumpuru. Ukoliko Almaty dobije domaćinstvo, bit će to prvi put da OI stižu u Kazahstan. Sa druge strane, Peking bi postao prvi grad u historiji koji je ugostio i ljetne i zimske Olimpijske Igre.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.