Phelps: I Ryan i ja mrzimo gubiti

Phelps: I Ryan i ja mrzimo gubiti

O. Lekić

Amerikanac Michael Phelps, osvajač osam olimpijskih medalja iz  Pekinga, naredne sedmice će pokušati nastaviti  svoju olimpijsku tradiciju. Phelps je u London dolazi po svoj treći i zadnji komplet olimpijskih medalja.

Američka plivačka  reprezentanca sa Phelpsom očekuje da će u  londonskom  bazenu dominirati pred velikim rivalima - Australcima i nadolezećim zvijezdama plivanja iz Kine.

Phelps, vlasnik 14 olimpijskih naslova apsolutlni je  rekorder u istoriji igara. U Londonu neće pokušati ponoviti broj medalja iz Pekinga jer će nastupiti u  sedam disciplina, uprkos tome će imati dovoljno vremena i motiva da svojoj  bogatoj olimpijskoj riznici doda još koje odličje.

Phelps je dvostruki branilac olimpijskih naslova u četiri pojedinačne discipline, 100 i 200 metara  delfin te 200 i 400 metara mješovito. U Londonu će imati priliku da postane prvi plivač u istoriji olimpijskih igara koji je tri puta uzastopno osvojio zlatna odličja u nekoj od navedenih  disciplina.

Nakon Pekinga 2008, najozbiljniji konkurent 27-godišnjeg  Phelpsa je sunarodnik Ryan Lochte.  Rivalstvo između njih dvojice obećava velike bitke, a oba će  morati biti oprezni zbog jake konkurencije iz drugih zemalja.

"Ryan i ja se ne takmičimo samo jedan protiv drugog, već protiv ostatka svijeta. Ima plivača iz mnogih zemalja koji imaju šanse da osvoje medalje kao i mi. Ko god bude imao svoj dan na dan finala, osvojiće medalju. I Ryan i ja mrzimo da gubimo, ali to niko ne voli", istakao je Phelps.

Sjajni Amerikanac je davno najavio da će mu Igre u Londonu biti posljednje u karijeri.

"Mislim da će ovo biti teška nedjelje za mene na emotivnom planu, zbog svega, ali naročito zbog činjenice da su ovo moje posljednje Olimpijske igre. Najviše želim da se fokusiram na svoju emotivnu energiju i na to kako ću da je iskoristim ove nedjelje jer će mi biti potrebna", zaključio je Phelps.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.