Noćni nebeski skok na Planici: Pao rekord na čuvenoj skakaonici, Poljak je izveo čudo

Sa 13. mjesta do zlata!

Noćni nebeski skok na Planici: Pao rekord na čuvenoj skakaonici, Poljak je izveo čudo

A. Čaušević

Svjetsko prvenstvo u skijaškim skokovima koje se održava u Sloveniji donijelo je novi rekord na čuvenoj skakaonici Planici. Do nevjerovatnog poduhvata stigao je poljski skakač Piotr Žyla. 

U subotu su održani skokovi na maloj skakonici kada je viđen i novi svjetski rekord, Poljak Piotr Žyla je senzacionalno stigao do pobjede.

Rijetko ko je vjerovato da će Žyla uspjeti odbraniti zlato osvojeno u Oberstdorfu prije dvije godine pošto je nakon prve serije bio tek na 13. mjestu.

Poljski skakač je u prvoj seriji skočio 97.5 metara i zaostajao je 5.9 bodova za liderom Stefanom Kraftom, ali je prilikom drugog skoka izveo pravo čudo.

Naime, Žyla je skočio za malu skakonicu nevjerovatnih 105 metara što je bio i novi rekord na čuvenoj Planici. S tim skokom je uspio i trijumfovati.

Poljak je izveo savšren telemark. Skupio je ukupno 134.2 boda te se probio na prvo mjesto. U ukupnom zbiru skupio je 261.8 bodova.

Oglasi

Niko u historiji skijaških skokova nije uspio ostvariti toliki napredak u pozicijama nakon prve serije i doći do trijumfa kao što je to uradio ovaj 36-godišnjak.

"Nisam vjerovao da mogu osvojiti medalju nakon prve serije. Bio sam malo nezadovoljan. Onda sam pomislio 'samo zaboravi'. Ne sjećam se skoka," rekao je Zyla nakon što je osvojio svoju drugu zlatnu medalju.

Prije Žyle rekord skakonice je postavio i Ukrajinac Yevhen Marusiak koji je doskočio na 103 metra, ali na kraju nije završio na podijumu.

Najveći tragičar je svakako lider nakon prve serije Stefan Kraft. Poslije 102.5 metara u prvoj, u drugoj seriji je skočio 99 metara te je na kraju ostao i bez medalje.

Inače, drugo i treće mjesto pripali su njemačkim skakačima. Andreas Wellinger je za pobjednikom Žylom zaostao 2.6 bodova, dok je do bronze stigao Karl Geiger sa 4.1 bodova zaostatka za pobjednikom.

Oglasi