Pistorius doživio nesreću
Oscar Pistorius

teška nesreća velikog borca

Pistorius doživio nesreću

M. Maksimović

Južnoafrički sprinter invalid, jedan od najpoznatijih svjetskih paraolimpijaca Oscar Pistorius doživio je
nesreću u sudaru brodova na rijeci Vaal. Pistorius je zaradio povrede lica zbog čega je operisan u bolnici u Johannesburgu.

Prema prvim vijestima njegovo stanje je ozbiljno, ali stabilno i nalazi se na intenzivnoj njezi.
- Njegovo stanje je dobro, mozak normalno funkcionira i nisu zabilježene nikakvi poremećaji. Vjerujem kako će uskoro biti pušten kući na daljnji oporavak, poručili su iz bolnice.  Za sada detalji same nesreće nisu poznati.

Oscar Pistorius je na paraolimpijadi 2008. godine osvojio zlato na 100, 200 i 400 metara.Pokušao je nastupiti na Olimpijskim igrama u utrci na 400 metara, ali nije uspio istrčati normu koja je iznosila 45.95. Čelnici Međunarodne atletske federacije pokušali su mu zabraniti nastup jer koristi proteze, što su mnogi smatrali prednošću pred zdravim sportašima. No, žalio se Arbitražnom sudu u Lausanni i
dobio spor, te priliku nastupati sa zdravim sportašima. U Peking se nije uspio kvalificirati.

Pistorius je rođen bez obje fibule i noge su mu amputirane već u prvoj godini. Sa 11 godina dobio je prve proteze na koje se tako dobro navikao da je počeo igrati ragbi za školski tim, kao i vaterpolo te tenis. Trenirao je hrvanje u klubu. Nakon ozbiljne ozljede koju je zadobio igrajući ragbi, posvetio se atletici. Počeo je trčati u siječnju 2004. godine, a danas trči uz pomoć "gepardica" napravljenih od specijalnih ugljikovih vlakana.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.